„Az orosz rezsim mindenben Hitlert utánozza”

Kihallgatása után nyomban őrizetbe vették az igazgatónőjét annak a Moszkvában működő ukrán irodalmi könyvtárnak, amelyben szerdán tartottak házkutatást orosz rendőrök betiltott könyveket keresve - jelentették csütörtökön ukrán és orosz hírforrások.

Natalija Sarinát 48 óráig tarthatják őrizetben. Az orosz szövetségi nyomozó bizottság a jelentések szerint a letartóztatását készül kezdeményezni "nemzetiség elleni uszítás és gyűlöletkeltés" címén a könyvtárban talált egyes könyvek miatt.

A könyvtár munkatársai az UNIAN ukrán hírügynökség moszkvai tudósítójának bemutattak egy dokumentumot, amely szerintük bizonyítja, hogy a könyvtár mostani átvizsgálása alatt a rendőrök olyan könyvet csempésztek be, amelyet már 2010-ben, az akkori házkutatáskor elkoboztak. Ez a könyv Dmitro Korcsinszkij, az ukrán szélsőjobboldali Testvériség párt vezetőjének Háború a tömegben című, 1999-ben kiadott kötete. A könyvet egyébként csak 2013 márciusában tiltotta be hivatalosan egy moszkvai bíróság az orosz igazságügyi minisztérium keresete alapján. A dolgozók szerint nagy valószínűséggel ezt a könyvet használják majd fel fő bizonyítékként a könyvtár igazgatója elleni eljárásban.

Olekszandr Turcsinov, a befolyásos, közvetlenül az államfő alá rendelt ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője azt állította, a moszkvai ukrán könyvtárban történtek a hitleri Németországban tapasztaltakhoz hasonlítanak. Turcsinov úgy nyilatkozott, hogy az "orosz rezsim mindenben Hitlert utánozza: kezdve az idegen területen való agresszív beavatkozással, minden létező ellenzéki ellenállás és másként gondolkodás kiirtásával, állampolgárai millióinak agymosásával, és befejezve ukrán könyvek megsemmisítésével".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.