galéria megtekintése

Az orosz kémek aktívabbak, mint általában

3 komment

MTI
MTI

Oroszország a médián és civil szervezeteken keresztül próbálja számára kedvező döntések irányába befolyásolni a NATO-országok közvéleményét és döntéshozóit - mondta Rasmussen, NATO-főtitkár. Pénteken állítólag közelebb vonultak orosz csapatok az ukrán határhoz, ahol állítólag ukrajnai "békefenntartó műveletre" készülnek.

Oroszország a médián és civil szervezeteken keresztül próbálja számára kedvező döntések irányába befolyásolni a NATO-országok közvéleményét és döntéshozóit - mutatott rá Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a Hotnews.ro román hírportálnak adott interjúban.

Rasmussen arra az újságírói felvetésre reagált, miszerint több NATO-tagállamból, így Magyarországról is az orosz kémtevékenység fokozódásáról érkeznek hírek.

"Kétségtelen, hogy az orosz kémek aktívabbak, mint általában. Tisztán látjuk ugyanakkor, hogy Oroszország komoly energiát fektet a félrevezető információk terjesztésébe, beleértve a média és a civil szervezetek mozgatását. Ez egy nagyon kifinomult művelet, amelynek az a célja, hogy befolyásolja a közvéleményt és nyomást gyakoroljon a NATO országok politikai döntéshozóira" - magyarázta a NATO főtitkára.

Putyin élőben követhető
Ilya Naymushin / Reuters
 

Rasmussen kitérő választ adott arra a kérdésre, van-e a NATO-nak Románia számára vészforgatókönyve, ugyanakkor a NATO felkészültségét hangsúlyozta, és azt, hogy Oroszország "illegális akciói" és az ukrajnai fejlemények arra kényszerítik a NATO-t, hogy aktualizálja terveit, és újakat dolgozzon ki.

Rasmussen szerint várhatóan a Nagy Britanniában sorra kerülő őszi NATO-csúcson születhet döntés azzal a bukaresti igénnyel kapcsolatban, hogy a NATO állandó támaszpontot alakítson ki Romániában is.

Anders Fogh Rasmussen az ukrajnai válság fejleményeiről és a NATO ezzel kapcsolatos óvintézkedéseiről tárgyal a román vezetőkkel pénteken Bukarestben.

Az esetleges romániai állandó NATO-támaszpontról Victor Ponta román miniszterelnök sem árult el részleteket. Rasmussennel folytatott pénteki megbeszélése után csak annyit mondott, hogy a NATO és a román állam döntéshozói között megbeszélések folynak a védelmi szövetség további stratégiájáról. Ponta ismét hangsúlyozta: Romániát nem fenyegeti konkrét veszély.

A román kormányfő beszámolt arról, hogy az Olt megyei Deveselun az eredeti ütemtervnek megfelelően épül az amerikai rakétaelhárító rendszer romániai bázisa és 2015-ben működőképessé válhat.

Február végén katonai tranzitközpont céljára alkalmas logisztikai bázist avatott fel az Egyesült Államok a román tengerpart közelében, a Constanta megyei Kogalniceanun: ezen keresztül fog áthaladni az a 20-30 ezer amerikai katona, akiket Afganisztánból vonnak ki. Románia ugyanakkor hozzájárult, hogy az Egyesült Államok 1600 főre bővítse katonai jelenlétét a Kogalniceanu légi bázison, ahova - a román elnöknek a parlamenthez intézett levele szerint - egy gyors reagálású amerikai tengerészgyalogos egységet és több katonai légi járművet vezényelnek.

Közelebb vonulnak az ukrán határ Luhanszk megyei szakaszához az orosz csapatok, és állítólag ukrajnai "békefenntartó műveletre" készülnek - írta Facebook-oldalán pénteken Dmitro Timcsuk ukrán újságíró, katonai szakértő.

Az Információs Ellenállás nevű csoport koordinátoraként is ismert Timcsuk állítását más források egyelőre nem támasztják alá, és Kijevben sem reagáltak rá.

A szakértő, aki az elmúlt hetekben az Ukrán Nemzeti Gárda Donyeck megyei "terrorellenes" műveleteiről gyakran exkluzív, a harcoló katonáktól szerzett híreket tett közzé, most operatív értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a közös határ mentén mintegy 100 kilométeres övezetben állomásoztatott orosz egységek közelednek az államhatárhoz.

Értesülése szerint az orosz egységek parancsnokai azt az utasítást kapták, hogy készüljenek fel egy "békefenntartó művelet" megindítására Ukrajna területén.

Dmitro Timcsuk a hét elején már írt arról, lehetségesnek tartja, hogy Moszkva polgárháborúnak minősíti a kelet-ukrajnai eseményeket, és a lakosság védelmére hivatkozva előkészíti "békefenntartói" bevonulását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.