Az olasz katolikus egyház kiáll a menekültek befogadása mellett

Elutasította az olasz ellenzéki pártoknak az illegális bevándorlók befogadását korlátozó javaslatait Nunzio Galantino püspök, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára a Vatikáni Rádióban hétfőn sugárzott interjúban.

Nunzio Galantino "négy fillért érő üzéreknek" nevezte azokat az olasz politikusokat, akik az utóbbi napokban az Itáliába érkező illegális bevándorlók befogadási feltételeinek szigorítását sürgették az olasz kormánytól. Szavai szerint ezek a "rendkívül ostoba" kijelentések semmi mást nem szolgálnak, minthogy egyes pártok szavazatokat tudjanak "összekaparni" maguknak.

"Tudom, hogy a befogadás nehéz, nehéz megnyitni otthonainkat, szívünket, saját világunkat" - mondta. Az olasz püspök beszámolt a Jordániában és az iraki Kurdisztánban tett látogatásáról, és hangsúlyozta, hogy a hatmillió lakosú Jordánia már 2 és fél millió menekültet fogadott be. A Cei főtitkára szerint Olaszországhoz képest Jordániának kevesebb az eszköze, de nagyobb a szíve a bevándorlók iránt.

Galantino nem nevezte meg az általa bírált olasz politikusokat, de az olasz kormány migrációs politikájával szemben legutóbb két ellenzéki vezető is tiltakozott. Beppe Grillo, a legnagyobb olasz ellenzéki párt, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére a blogján (beppegrillo.it) közölt egy négypontos javaslatcsomagot, amely szerint szigorúan korlátozni kell a menekültkérelmek számát, mivel Olaszország az egyetlen, amely "tömegesen fogadja be a menedékkérőket".

Az M5S szerint szigorúbban kell őrizni az olaszországi befogadóállomásokat, hogy az onnan kijáró bevándorlók ne követhessenek el bűncselekményeket. Ha kell, erőszakkal ki kell utasítani Olaszországból azokat, akiknek a menekültkérelmét elutasították. Az illegális bevándorlók, ha menekültkérelmüket elutasították, fellebbezéssel se maradhassanak Olaszországban kérelmük újabb elbírálására várva - írta.

Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Északi Liga vezetője pedig Facebook-profilján azt kérdezte az olasz kormánytól, hogy az olasz partokra naponta százával érkező illegális bevándorlókat ki fogadja be, Brüsszel vagy a Vatikán. Salvini Ferenc pápának a menekültek befogadását sürgető felhívására utalt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) friss adatai szerint év eleje óta több mint 97 ezer migráns érkezett Olaszországba. Tavaly számuk 170 ezer volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.