Az NSA meghackelte a Huaweit

Nemzetbiztonsági fenyegetettségre hivatkozva már öt évvel ezelőtt, 2009-ben feltörte a Huawei szervereit az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – írja a Spiegel.

A német hírmagazin szerint az amerikai titkosszolgálat munkatársai Ren Zhengfeinek, a kínai techóriás elnök-vezérigazgatójának az e-mailjeit is elolvashatták, a CIA, az FBI és a Fehér Ház által koordinált akció keretében pedig üzleti titoknak számító forráskódokhoz is hozzáfértek. Ez utóbbi az amerikaiakat azért érdekelte, mert a Huawei által kiépített hálózatokon jelentős adat- és hangforgalom megy át. Az amerikai nemzetbiztonsági aggályok arról szóltak, hogy a kínaiak esetleg az Egyesült Államok utáni kémkedésre használják fel a Huawei hálózatát. Emiatt az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága tavalyelőtt javasolta, hogy a techóriást tiltsák el az üzleti tevékenységtől az Egyesült Államokban.

A Huawei a Spiegel cikkéhez hivatalosan egyelőre nem fűzött kommentárt, de korábban egyszer már cáfolta a német hírmagazint, akkor, amikor a lap szakértői forrásokra hivatkozva megírta, hogy az általa kiépített hálózatokba játszi könnyedséggel be lehet hatolni.

A Spiegellel párhuzamosan a New York Times is írt az ügyről, szintén a jelenleg Oroszországban élő amerikai szivárogtató, Edward Snowden által átadott dokumentumokra hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.