Az Iszlám Állam támadt Dallasban

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításnak helyet adó épület előtti vasárnap esti lövöldözésért.

Az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet felel a vasárnapi támadásért – írja a BBC. Az al-Bayan nevű dzsihadista rádióban azt mondták, „a kalifátus két katonája” támadt a „Mohamedről negatív képet festő” kiállításnak otthont adó épületre.

Ahogy arról beszámoltunk, két fegyveres vasárnap este tüzet nyitott a garlandi Curtis Culwell Központ előtt álló őrök egyikére, a rendőrök pedig végeztek velük. Az épületet sok rendőr védte az ott megrendezett karikatúrakiállítás és -verseny miatt, amelyet a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative szervezett.

Az egyik fegyverest még tegnap azonosították. Elton Simpsont jó ideje figyelte a rendőrség és a titkosszolgálat. 2011-ben el is ítélték, három év felfüggesztettet kapott, amiért hazudott az FBI-nak utazási terveiről Szomáliába, valamint terrorista kapcsolatai miatt – írja a CNN.

Társáról, Nadir Soofiról nem sokat tudtak a hatóságok. Annyi bizonyos, hogy Simpson lakótársa volt.

„Kedves ember volt. Mindig jó volt a hozzáállása, jól viselkedett” – mondta a phoenixi mecset vallási vezetője, Usama Shami Simpsonról.

Elton Simpson 2010 és 2011 környékén gyakran felkereste a mecsetet. Soofi valamivel ritkábban járt a hitközségbe. Shami azt mondja, volt egy kis pizzériája, és a vallási vezető elmondása szerint a két férfi semmi nyomát nem mutatta a radikalizálódásnak. Soofi a '90-es években Pakisztánban élt pakisztáni származású apjával és mostohaanyjával, majd visszatért az Egyesült Államokba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.