Az IS kivégezte Alan Henninget

Hónapokon belül negyedik túszának kivégzését jelentette be az Iszlám Állam – adta hírül a BBC és a CNN. Alan Henning brit taxisofőrként vitt segélyszállítmányt Szíriába, amikor elrabolták.

Ismét horrorisztikus videót tett közzé az IS, a CNN információi szerint ez esetben azonban változott a kivitelezés és a minőség, ami a terroristák szorult helyzetére utalhat. A mindössze egy perces felvételen látható a túsz bestiális meggyilkolása. A videóban a tettet a brit parlament döntésével indokolják. Az Iszlám Állam elleni katonai akciókról egy hete határoztak Londonban – a feltételezett gyilkosság tehát azóta történt.

Henning kiszabadításáért nem csak hazájában, de Szíriában is sokan felszólaltak. A segélykonvojban vele tartó muzulmánok mindent megtettek az "aranyszívűnek" nevezett taxisért. – Semmi kegyelem nem szorult beléjük – kommentálta a gyilkosságot a CNN tudósítója.

Késő este a gyilkosság tényét hivatalos forrásból még nem erősítették meg, de a vezető hírszolgáltatók nem kételkednek a videó hitelességében. A manchesteri Henning az IS negyedik nyugati áldozata. A terroristák kamerái előtt halt meg korábban az amerikai James Foley és Steven Sotloff, valamint a brit David Haines.

David Cameron brit miniszterelnök azt mondta, a két gyermekes családapa meggyilkolása megmutatta, mennyire barbár és visszataszító az IS. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kegyetlen és gyáva gyilkosságnak nevezte az esetet.

Üzentek a dzsihádistáknak

John Cantlie brit újságíró két éve van az Iszlám Állam dzsihádistái fogságában. Egy, a milicisták által készített propagandavideoból derült ki, hogy még él. A nagyon beteg édesapja videoüzenetben kérte a szervezetet, engedjék haza fiát- írja a Euronews. - Azoknak üzenem, akik Johnt fogva tartják, ő egy nagyon jó ember, csak azért ment Szíriába, hogy segítsen az ott élőknek. Arra kérem Önöket, mindenre ami szent, hogy segítsenek nekünk és engedjék haza a fiamat azokhoz, akiket szeret és akik szeretik – mondta Paul Cantlie. John Cantlie-t 2012 novemberében rabolták el a dzsihádisták, de korábban is volt már a fogságukban egy holland fotóssal együtt. A szíriai ellenzék szabadította ki őket. Az újságíró akkor azt mondta, hogy a dzsihádisták között sok a brit, és ők bántak vele legkegyetlenebbül. John Cantlie a Sunday Times-nak, a Sun-nak és a Sunday Telegraph-nak tudósított.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.