Az IMF engedményeket akar a görögöknek

„A görög mentőcsomag egyszerűen nem életképes, ha az ország nem kap jelentős adósságcsökkentést” – mondta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója péntek reggeli interjújában.

Lagarde a France 1 rádióban adott interjújában azt mondta, hogy az IMF csak akkor ad pénzt a körülbelül 86 milliárd eurósra rúgó harmadik mentőcsomagba, ha a korábbi adósságok törlesztésében könnyítést kapnak a görögök. Míg az eurózóna több országa – köztük Németország is – ellenzi a görög adósság fazonírozását, addig Lagarde szerint három módozat is van az adósságterhek csökkentésére úgy, hogy a görög államadósság is fenntartható maradjon – írja az EuObserver. Lagarde azt nem részletezte, mekkora adósságelengedésre gondolt.

„Egy teljes program két lábon áll” – mondta az IMF-vezér, aki szerint az első egy görög láb, amely végrehajtja a megszorításokat és a reformokat, a második pedig egy hitelezői láb, amely finanszírozást nyújt, és átszervezi az adósságokat a terhek csökkentése érdekében.

Lagarde hangsúlyozta, a tárgyalásoknak nincs vége azzal, hogy az EU országainak parlamentjei megszavazzák a hétfőn elfogadott mentőcsomagot: „Nem vagyunk még a folyamat végén. Nem lesz egy rózsákkal kikövezett út” – jegyezte meg az IMF-vezér, aki nagyon nehéz tárgyalásokra számít a továbbiakban. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.