galéria megtekintése

Az imázs miatt vett Szijjártó villát 4,5 milliárdért

Alexander Graham Bell már feltalálta a telefont, mégis úgy kellett rábeszélnie apósának, hogy hagyja hátra Bostont, és családjával költözzön a Fehér Ház szomszédságában található impozáns villába, amely a közelmúltban a magyar állam tulajdonába került.

A washingtoni Rhode Island ­Avenue 1500. száma alatt, a Fehér Háztól hat tömbnyire talál­ható Brodhead–Bell–Morton-villáért a városi ingatlan-nyilvántartás szerint a magyar állam 16,5 millió dollárt (átszámítva több mint 4,5 milliárd forintot) fizetett – derítette ki a Washington Business Journal.

Forrás: Cresa Washington

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunk érdeklődésére kedden megerősítette, hogy a fenti összegért megvették az új ingatlant. A tárca kérdésünkre azt válaszolta, hogy külpolitikai prioritásnak tekintik a pozitív Magyarország-kép washingtoni megjelenítését. A jelenlegi épület korszerűtlen, igen rossz állapotú. Elzárkózottságot, elmaradottságot, elhanyagoltságot, összessé­gében nagyon rossz képet közvetít Magyarországról. Fenntartása és felújítása nem rentábilis.

 

Az 1858 négyzetméteres, háromszintes ingatlant a magyar állam az Amerikai Festékgyártók Szövetségétől (ACA) vásárolta meg, az ipari szervezet több mint 75 éve tulajdonos a Rhode Island ­Avenue-n.

Forrás: Cresa Washington

A magyar nagykövetség jelenleg a Shoemaker Street 3910. alatt egy 3122 négyzetméteres épületben működik. A KKM arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy a jelenlegi nagykövetségnek mi lesz a sorsa, azzal mit terveznek.

– Tisztességes piaci ár, ami figyelembe veszi az épület elhelyezkedését, valamint olyan extráit, mint a 28 autó befogadására alkalmas belső parkoló – mondta lapunk érdeklődésére Lucia Wadeson, az eladót képviselő washingtoni Cresa ügynökség alelnöke.

Forrás: Cresa Washington

A washingtoni városi nyilvántartásban a villa hat-hétmillió dolláros értékkel szerepel, de ez csak az ingatlanadó kiszabása szempontjából irányadó. A 2014 végén piacra dobott épület iránt a magyar nagykövetség tavaly nyáron-ősszel kezdett érdeklődni. Az indulási ár 17 millió dollár volt. Az épületet a többi között megtekintette Szemerkényi Réka nagykövet, és Wadesonék találkoztak Szij­jártó Péter tárcavezetővel is. A vezető ingatlan-tanácsadó elismeréssel beszélt a magyar fél professzio­nális, a villa múltját tisztelő hozzáállásáról. A szerződés értelmében az ACA 2016 decemberéig a villában marad, a kiköltözéskor a berendezés, a bútorzat egy részét ott hagyják.

A házat 1879-ben építették viktoriánus stílusban a Brodhead család megrendelésére. 1882-ben került az ügyvédként és üzletemberként is sikeres Gardiner Greene Hubbard, Alexander Graham Bell apósának tulajdonába. A hivatalos feljegyzések szerint Hubbardék „felajánlották" a házat Belléknek, akik tíz évvel később túladtak rajta. Az új lakó, Levi Parsons Morton egykori amerikai alelnök beiktatása előtt pár nappal vette meg a mutatós villát.

A jelenleg hatvan főt foglalkoztató Amerikai Festékgyártók Szövetsége 1939 decemberétől lett a Beaux-Arts (francia neoklasszicista) stílusban átépített, illetve kibővített ingatlan tulajdonosa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.