Az igazságot a meleg apáról

„Semmit sem lehet rejtegetni. Mert csak egy dolog számít, az igazság. S ez érdekli az embereket." Így fogalmazott abban az interjúban Robert De Niro amerikai színész, amit abból az alkalomból adott az Out magazinnak, hogy az HBO tévécsatorna június elején műsorra ­tűzi a kétszeres Oscar-díjas amerikai színésszel forgatott dokumentumfilmet.
De Niro zsűrielnökként 2012-ben, a cannes-i filmfesztiválon. 
A Remembering the Artist: Robert De Niro Sr. című negyvenperces alkotásban De Niro nyíltan beszél apja homoszexualitásáról is.

Az idősebb Robert De Niro és felesége, Virginia Admiral elváltak, nem sokkal fiuk születése után. – Apámmal nem volt olyan kapcsolatom, mint más fiúknak az apjukkal, nem játszottunk baseballt. De volt valamiféle kapcsolatunk, és nagy hatással volt a művészi pályámra – nyilatkozta a színész, aki személyes felelősségének nevezte, hogy elkészítse az apja életét bemutató dokumentumfilmet.

Az idősebb De Niro (1922–1993) absztrakt impresszionista festőművész volt, ugyanabból az alkotói közösségből jött, mint Jackson Pollock vagy Mark Rothko. Stú­dió­ja Manhattan szívében volt, ami ötven-hatvan évvel ezelőtt „Szibériára" hasonlított, ma viszont csillagászati árakon kínálnak itt lakásokat. De Niro megtartotta a stúdiót, és katalogizálta is apja műveit.

A CNN által idézett interjúban arról is beszélt, hogy nagyon homályos ismeretei voltak apja szexuális orientációjáról. – Bárcsak többet beszéltünk volna róla, de az anyám erről nem akart beszélni – mondta, hozzátéve, hogy az apja a távolság ellenére is szerette őt. 

A filmben a hetvenéves De ­Niro részleteket olvas fel apja naplóbejegyzéseiből. Egyetlen dolgot sajnál csak. Hogy nem tíz évvel ezelőtt készítette el ezt a filmet, de a lényeg az, hogy megcsinálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.