galéria megtekintése

Az idegenellenesség elért az iskolákig a Brexit után

5 komment


Miklós Gábor

Telefonon igyekezett megnyugtatni lengyel kollégáját a brit kormányfő. David Cameron azt mondta Beata Szydlónak, hogy kormánya mindent megtesz a Nagy-Britanniában élő lengyelek védelméért, nem enged az idegengyűlölő gyalázkodásnak és erőszaknak. Hasonló nyilatkozatot tett Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére is, aki felkereste azt a londoni lengyel kulturális központot, amelyet pár napja gyalázkodó feliratokkal firkáltak össze ismeretlenek.

– Nemcsak a hatóságoktól kapunk együttérző nyilatkozatokat, rengeteg szervezet, magánember is küld nekünk leveleket, e-maileket amelyekben elhatárolódnak ettől az agressziótól – mondta lapunknak Ilona Korzeniowska, a Polish Express londoni hetilap főszerkesztője. A lap 75 ezer példányban jelenik meg és háromszázezer olvasója van. A főszerkesztő nemcsak a szolidaritásról számolt be, hanem arról is, hogy gyűlölködő üzeneteket szintén kapnak, mint ahogy lengyel graffitik is több helyen jelentek meg az országban.

 

– Mi lengyelek dolgos emberek vagyunk, éppen ezért mi vagyunk az egyik legláthatóbb bevándorló kisebbség. A legutóbbi népszámlálás 850 ezer lengyelt hozott ki, de voltak jó néhányan, akik kimaradtak a felmérésből, és azóta is sokan érkeztek. Kőművestől a professzorig, vízvezeték-szerelőtől a bankigazgatóig mindenütt találni lengyeleket – mondta a főszerkesztő, aki legalább egymillióra teszi a közösségük létszámát.

Az újságíró szerint a támadások a kevésbé képzett munkanélküliektől, az idősebb britektől indulnak ki. Ez utóbbiak – fejtegette – úgy emlékeznek az EU-belépés előtti állapotokra, hogy akkor Nagy-Britannia nagyhatalom volt, és minden jól ment, nem voltak sorok az orvosi rendelőben.

A hetilapban már hosszabb ideje érzékelték olvasóik nyugtalanságát, egyre több útlevelekkel, a brit állampolgárság megszerzésének lehetőségével kapcsolatos érdeklődés érkezett hozzájuk. A Brexit-népszavazás előtt azt kérdezgették, el ­kell-e menniük, mit tanácsolnak a szerkesztőség munkatársai, készüljenek-e a költözésre.

Most mintha megnyugodtak volna a kedélyek, de azért továbbra is vannak rossz jelek. – Az imént kaptam egy levelet egy iskolával és gyerekneveléssel foglalkozó internetes újság szerkesztőjétől. Azt írta, úgy észlelik, hogy az utóbbi napokban az idegenellenes, lengyelellenes hisztéria elért a brit iskolákig, a gyerekek hozzáállásában is negatív változásokat tapasztalnak a nevelők, amit riasztónak tartanak.

A lengyel újságírók – miközben örülnek a szolidaritás jeleinek – aggódnak a rasszista, idegengyűlölő jelenségek miatt.
Fontos, hogy a lengyelek jó viszonyt tartanak fenn, és szolidárisak a Nagy-Britanniában élő magyarokkal, litvánokkal, más bevándorlócsoportokkal – közölte Ilona Korzeniowska. Ő és kollégái nem számítanak lengyel visszavándorlási hullámra. A cikkekhez írt megjegyzések, reagálások is arról szólnak, hogy az olvasók inkább kivárnak, arra számítanak, hogy elül az idegengyűlölő hisztéria, hiszen a Brexit nem egyik napról a másikra történik, hanem évekig eltart.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.