galéria megtekintése

A kerekasztal mint exportképes lengyel bútor

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 11. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Mi a magyarázata, hogy a lengyel jobboldal hevesen támadja a rendszerváltás lebonyolítását? És miért csalódott a lengyel mérsékelt jobboldal Orbán Viktorban? Az egyik leghitelesebb tanútól, Wladyslaw Frasyniuktól kérdeztem ezt.

Huszonöt éve fejeződtek be Varsóban a kerekasztal-tárgyalások. Wladyslaw Frasyniuk aktív résztvevője volt ezeknek az egyeztetéseknek, amelyek végül a Szolidaritás választási győzelméhez vezettek 1989 júniusában. Ezzel gyakorlatilag leváltották a kommunisták, a Lengyel Egyesült Munkáspárt hatalmát.

Elsőrendű fontosságú, hogy a V4-országok megállapodásra jussanak egymás között: nem lehetséges egymás rovására előre jutniuk

Hogyan látja az akkor történteket? – kérdeztem az egykori wroclawi illegális szakszervezeti vezetőtől, akit a budapesti Lengyel Intézet évfordulós „történelemóra megtartására” hívott meg.

 

A most hatvanéves Frasyniuk buszvezetőből lett a szakszervezet alsó-sziléziai regionális elnöke. Éveket ült börtönben, majd onnan szabadulva, az ellenállás egyik szervezője lett.

Wladyslaw Frasyniuk
Wladyslaw Frasyniuk illegális szakszervezeti vezető volt Wroclawban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– A kerekasztal s a hozzá vezető történelmi folyamat és tapasztalat egyedülálló jelenség. Nemcsak Lengyelországban, de Kelet-Európában is. A lengyel történelem addig (kudarcos) hősi felkelések sorozata volt. Ezt a mi nemzedékünk nem akarta újra megélni. Én 1980-ban 26 éves voltam. Akkor azzal a lengyelek számára megdöbbentő jelszóval álltunk elő, hogy „megegyezést!” – mondja.

– A megegyezés, más szóval az alku a kommunista hatalommal a lengyel tudatban egyenlő volt a nemzetárulással – folytatta Frasyniuk. Nekünk, fiataloknak mégis „szexi” volt, mi ezen a görcsön túl tudtuk tenni magunkat. Végül is a kommunisták, a LEMP-tagok a szomszéd lakásban laktak. És a hatalom is kénytelen volt ezt elfogadni.

A kerekasztal elkelne most Ukrajnában is

A kerekasztal-megbeszéléseket tíz évvel később a kormány oldaláról Czeslaw Kiszczak belügyminiszter vezette. A tábornok a szükségállapot éveiben azt mondta, hogy Walesa, Frasyniuk és társai köztörvényes bűnözők. Pedig ismerte a mi tudatos döntésünket, hogy elkerüljük az erőszakot. 1982-ben, a szükségállapot legszörnyűbb évében is dialógust követeltünk. 1989-ben le kellett ülnie az asztalhoz, s elfogadta a megállapodást. Ez az oka annak, hogy ennek a „lengyel bútordarabnak” olyan világsikere lett, s elkelne most Ukrajnában is.

Frasyniuk azt mondja, hogy a kerekasztal eredményeit Lengyelországban elfogadják. Igaz, a Jaroslaw Kaczynski nevével jelzett jobboldal és a nála is szélsőségesebb erők a megállapodásos rendszerváltást nemzetárulásnak mondják. A megállapodás megkötőit kötélre juttatnák, az EU-ról pedig azt mondják, hogy az koncentrációs tábor.

Névjegy

WLADYSLAW FRASYNIUK Huszonhat éves volt, amikor 1980-ban Wroclawban a sztrájkok egyik vezetője lett, majd a helyi Szolidaritás regionális elnökévé választották. 1981. december 13-án, a szükségállapot bevezetésekor megszökött a letartóztatás elől, és két évig illegalitásban szervezte a betiltott mozgalmat. Elfogták, négy évet ült börtönben. A kerekasztal-tárgyalások egyik szervezője, képviselő a szejmben, a Szolidaritás liberális szárnyából alakult Szabadság Unió és Demokrata Párt egyik vezetője. 1992 óta társtulajdonosa egy szállítási cégnek.

„Ám amikor Jaroslaw Kaczynski Kijevben beszélt, ott a kerekasztalról már azt mondta, hogy az volt a jó megoldás, az Európai Unióról meg azt, hogy az egyszerűen szuper” –emlékeztet.

Lech Walesa a kerekasztal-tárgyalások lezárása után az elnökválasztási kampányban - Leszek Wdowinski / Reuters
Lech Walesa a kerekasztal-tárgyalások lezárása után az elnökválasztási kampányban - Leszek Wdowinski / Reuters
LEIF R JANSSON

Az egykori illegális Szolidaritásvezető azt mondja, hogy mozgalma embereként történelmi kötelessége, hogy felelősséget érezzen Ukrajnáért. Nem hagyhatjuk, hogy ott tovább uralkodjék az önkény, a korrupció politikája – mondta. „Büszke vagyok arra, amit Donald Tusk miniszterelnök és Radoslaw Sikorski külügyminiszter tesz most Ukrajnáért. Valódi államférfiként cselekszenek.”

Frasyniuk azt mondja, hogy most elsőrendű fontosságú, hogy a V4-országok megállapodásra jussanak egymás között. Be kell látniuk, hogy nem lehetséges egymás rovására előre jutniuk. És meg kell értetniük Angela Merkel német kancellárral Ukrajnával kapcsolatban, hogy mekkora veszély az orosz agresszió.

A kerekasztal egyedülálló jelenség
A kerekasztal egyedülálló jelenség
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Merkel megismerte, milyen elnyomásban élni. Ő másként is szólal meg, mint a német üzleti körök, és másként beszél, mint szociáldemokrata külügyminisztere.”

A lengyel politikus elvárná Orbán Viktortól is, hogy felismerje: egyesek szerencsétlensége nem lehet jó másoknak sem. Frasyniuk nem tagadja, hogy csalódott Orbánban, akit mint liberális politikust a régió egyik politikai reménységének látott.

Különösen csalódott a magyar miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos politikáját illetően: szerinte nem szabadna Orbán Viktornak így viselkednie.

Frasyniuk szerint magatartása valósággal sokkolta a lengyel jobboldalt is, ahol eddig valósággal bálványozták őt. „Értem, hogy Orbánnak valamilyen üzleti ügye van Moszkvával.

De ezen túl kellene lépnie, és fel kellene ismernie, hogy Ukrajnával kapcsolatban az EU-val együtt kell fellépni, erősebb integráció szükséges, mert ott és az egész térségben Oroszország dominanciára törekszik.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.