Diagnosztizálták az első rákos beteget Fukushima után

Négy évvel az atomerőműben történt katasztrófa után leukémiát diagnosztizáltak az egyik mentésben részt vevő munkásnál. Ez az első, a földrengés és cunami sújtotta nukleáris üzemhez kötődő megbetegedés. 
A fukusimai atomerőműhöz munkások ezreit vezényelték ki, hogy segítsenek a vészhelyzet elhárításában. Japán most ismerte be, hogy találtak egy, az itt végzett munkához kötődő rákos megbetegedést. Japán egészségügyi minisztere jelentette be, hogy az egyik korábbi alkalmazottat leukémiával diagnosztizálták, írja a CNN.

A harmincas éveiben járó férfi 2012. októbere és 2013. novembere között dolgozott az erőműnél.

"Az eset nagy csapás a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, ami idén szeptemberben jelentette ki, hogy a robbanás következtében elszabadult rádioaktív sugárzásnak nincsenek érezhető egészségügyi következményei" - kommentálta az ügyet állásfoglalásában a Greenpeace. 

A minisztérium tájékoztatása szerint a leukémiát akkor állapították meg férfinél, amikor veszélyességi pótlék kérelmet nyújtott be.

Közel 45,000 munkás vett rész a fukusimai erőműben bekövetkezett baleset utáni takarítási munkálatokban 2011. augusztusától kezdődően. A katasztrófát előidéző földrengés 2011. márciusában, öt hónappal a munkálatok megkezdése előtt történt.

Az erőművön dolgozó munkások közül tizen nyújtottak be hasonló kérelmet. Ebből hét ügyet ejtettek, három esetben pedig még vizsgálódnak, számolt be a minisztérium.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.