Az ausztrál miniszter egy hetet tölt az őslakosokkal

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök egy hétig őslakos közösségeknél él majd és onnan irányítja az ország ügyeit – írja a BBC. Abbott vasárnap érkezett az ország Északi területnek nevezett részébe. A miniszterelnök ezzel választási ígéretét hajtja végre, mely szerint minden évben egy hetet tölt valahol "aboriginal" területen, elmondása szerint azért, hogy a helyiektől hallja, mire van szükségük.

Ausztráliában az őslakosok számítanak a leghátrányosabb helyzetű csoportnak. A lakosság 2 százalékát alkotó bennszülöttek között a legmagasabb a gyermekhalandóság, a drogosok, alkoholisták és a munkanélküliek száma.

Tavaly ugyan a parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, mely szerint az őslakosok és a Torres-szigeteken élők számítanak az ország első lakosainak, az alkotmány azonban nem tesz róluk említést. A helyi törzsi vezetők állításuk szerint arra törekszenek, hogy napirendre kerüljön az alkotmányos elismertetésről szóló népszavazás.

A miniszterelnök egy sátorban lakik majd a helyiek által szentként tisztelt földön az Északi terület északkeleti csücskében. Hétfő reggel Abbott egy helyiek által működtetett fűrésztelepet látogatott meg, illetve egy olyan helyszínt, ahol egy új bauxit bánya nyílhat majd.

Ausztrália tegnap jelentette be, hogy csapatokat küld az Iszlám Állam ellen.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.