galéria megtekintése

Az amerikaiak már készülnek a következő csapásra

65 komment

NOL

A korrupció árnyéka vetül Magyarországra, amióta kiderült, hogy ez okból hivatalos személyeket és kormányközeli üzletembereket tiltottak ki az Egyesült Államokból. Nyílt egy új front is. Magyarországot kizárhatják a Demokráciák Közösségéből.

Még senki sem állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy korrupciós vádak miatt kitiltották volna Amerikából. Az egyetlen fogódzó az, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal nem cáfolta egyes vezetői érintettségét, illetve egy neve elhallgatását kérő üzletember volt az, aki a kormányközeli Napi Gazdaságban napvilágra hozta a történetet. A NAV-vezetők nem csak konkrét ügyben való érintettség okán kerülhettek fel a szankciós listára. Az amerikaiak által hivatkozott 7750-es számú elnöki proklamáció ugyanis a korrupciós légkör kialakulásában szerepet játszó személyekre is kiterjed.

André Goodfriend szerint indookolt Magyarország indokolt lehet, hogy Magyarországot kiszavazzák a Demokráciák közösségéből
André Goodfriend szerint indokolt lehet, hogy Magyarországot kiszavazzák a Demokráciák Közösségéből
Máthé Zoltán / MTI

André Goodfriend amerikai ügyvivő pénteki sajtóértekezletén utalt is rá, hogy a magyar hatóságok nem vizsgálták ki érdemben a nyilvánosság elé kiálló volt adóhivatali alkalmazottak állításait. – Amikor az amerikai ügyvivő nyilatkozatát elolvastam, azonnal ráismertem azokra a problémákra és visszaélésekre, amelyekre Vancsura István és én felhívtuk a figyelmet – nyilatkozta lapunknak Horváth András.

A NAV egykori munkatársa elmondta, hogy sem a követségtől, sem más amerikai hatóságtól nem keresték meg – de szerinte az itt működő amerikai vállalatoktól is elég jelzést kaphatnak. Horváth és Vancsura, aki az egykori Kiemelt Ügyek Igazgatóságának volt főosztályvezetője, azt állítja, hogy a hatóság egyes munkatársai és vezetői tevőlegesen is hozzájárulnak ügyek eltussolásához, és ezzel évi több százmilliárd forintos adó-, elsősorban áfacsaláshoz nyújtanak segítséget. Horváth feljelentése alapján a Legfőbb Ügyészség nyomoz. Forrásaink szerint a multinacionális cégek Budapesten dolgozó vezetői évek óta panaszkodnak az amerikai diplomatáknak a romló korrupciós helyzetre, kormányzati személyek egyre nagyobb étvágyára.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton újra az amerikaiak bizonyítékait sürgette. Tájékoztatta a parlamenti pártok frakcióvezetőit, és hétfőre összehívták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát is. Tegnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában Rogán Antal azt mondta, ha nem hangzanak el nevek, és nem hangzanak el a korrupciós vád ügyében a hitelt érdemlő bizonyítékok, akkor el kell gondolkodni azon, hogy miről is van szó, hogy ez vicc vagy komoly.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök is valószínűleg ezért nem reagált a Millenárison rendezett kampányértékelő rendezvényen az amerikai kitiltásos ügyre. Rogán Antal nehezményezte, hogy az Egyesült Államok a szokványos, jól működő fórumokon keresztül sem a magyar külügyminisztériumot, sem a bűnüldözéssel foglalkozó szervet, sem a főügyészséget nem tájékoztatta. Arra, hogy a tudomása szerint az amerikai cégek ellen folynak-e NAV-vizsgálatok, Rogán úgy válaszolt, hogy amerikai vállalati vezetőket sajtófogadásokon, különböző eseményeken hallottak erről panaszkodni. A műsorban Goodfriend viszont megerősítette, nincs információjuk adóhatósági vizsgálatokról, senki sem értesítette őket ilyenről. Az ügyvivő nem pontosította, hogy milyen szintű kormánytisztviselőket érint az amerikai beutazási tilalom, vannak-e köztük magyar kormánytagok. „Kormányzati tisztviselőket érint, és ez lehet a legalacsonyabb vagy a legmagasabb szint is" – mondta.

Szerinte külön kell választani, hogy vannak magyarok, akiktől az Egyesült Államok megtagadta a beutazást – ami nem tartozik a magyar kormányra, csak az illető személyre – és azt, hogy vannak kormányzati tisztségviselők, akik érintettek korrupcióban. Szerinte róluk az Orbán-kormány is tudhat, hiszen az magyarországi korrupcióról szóló információk nyilvánosak. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a trafikügyet és a Horváth által tálalt ügyeket említette.

Az ügyvivő kérdésre válaszolva úgy vélte, indokolt lehet, hogy Magyarországot kiszavazzák a Demokráciák Közösségének kormányzótanácsából. A Foreign Policy folyóirat internetes oldalán szombaton megjelent cikk szerint az USA kezdeményezte, hogy zárják ki Magyarországot a Demokráciák Közössége nevű, Varsóban székelő nemzetközi szervezet kormányzótanácsából, illetve Budapest fontolja meg, nem akarja-e önként elhagyni a DK-t.

Az ügyre a világsajtó is felfigyelt. A Le Monde azt írta, a beutazási tilalom „csaknem példátlan" lépés egy uniós, illetve NATO-tagországgal szemben, és az Orbán-kormánynak komoly visszalépést jelent a belpolitikai diadalsorozata után. Az 1980-as évekig kell visszamenni, hogy hasonló epizódra bukkanjunk: Washington akkor Kurt Waldheimet, Ausztria elnökét, az ENSZ volt főtitkárát nyilvánította nemkívánatos személynek, eltitkolt wehrmachtos múltja miatt. A párizsi lap szerint a beutazási tilalmat Obama elnök hagyta jóvá. Az osztrák Neue Kronenzeitung szerint ugyanakkor az Orbán-kormánnyal szembeni mélyütésből nem a demokratikus baloldal, hanem a Jobbik profitál majd.

Ha mindez még nem lenne elég, hétfőn Strasbourgban a sajtószabadság magyarországi állapotáról tart meghallgatást az Európai Parlament szocialista és demokrata frakciója. Kedden a zöldek kezdeményezésére ugyanott plenáris ülésen lesz szó a demokrácia magyarországi helyzetéről. Kedden utazik az Egyesült Államokba Szijjártó Péter, akit szokatlan módon csak a washingtoni külügyminisztérium negyedik vezetői szintjén lévő, Európáért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkára fogad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.