Az amerikaiak beszélnének a megszállási emlékműről

Az Egyesült Államok figyelmét nem kerülték el az aggodalmak. Mint szintén demokratikus ország, továbbra is arra ösztönözzük a kormányt, hogy igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi holokausztot – hangzik budapesti nagykövetség keddi közleménye.
„Az Egyesült Államok támogatta a magyar kormány és a magyar társadalom azon óhaját, hogy megemlékezzék a hetven évvel ezelőtti eseményekről, amikor náci erők és magyar szövetségeseik magyar zsidókat, romákat és egyéb kisebbségeket gyűjtöttek egybe és deportáltak. Ám figyelmünket nem kerülték el a magyar társadalmon belül felmerült jelentős aggodalmak a kormánynak az évfordulóra vonatkozó javaslatait illetően, közöttük egy új múzeum, valamint egy emlékmű terve ellen, amely, mint a kormány megfogalmazta, „Magyarország német megszállásának áldozatairól" emlékezik meg. Magyarok a társadalom minden rétegéből, zsidó szervezetek, civil társadalmi csoportok és Magyarország nemzetközi partnerei adtak hangot fenntartásuknak e tervekkel kapcsolatban" – hangzik az a közlemény, amelyet kedden lapunkhoz is eljuttatott az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

A közlemény emlékeztet, hogy az Orbán-kormány februárban jelezte, húsvét után folytatja a párbeszédet az emlékév tervei miatt aggódó szereplőkkel. A kormány azt is kommunikálta, hogy május 31-ig elhalasztja az emlékmű befejezését. „Egy kormány és állampolgárai közötti konstruktív eszmecsere a demokratikus, jó kormányzás ismérve, és a párbeszéd ígérete bátorító reményt keltett bennünk. A kormány választási győzelme után a valódi párbeszéd a kormány elkötelezettségét demonstrálná a mellett, hogy nyíltan és őszintén megbeszéli a fontos ügyeket azokkal is, akik alkalmasint nem értenek egyet a kormány álláspontjával" – szögezi le a közlemény. Felszólítása szerint mint szintén demokratikus ország, az Egyesült Államok továbbra is arra ösztönözi a kormányt, hogy igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi holokausztot. „Ehhez hozzátartozik, hogy kikéri és figyelembe veszi a magyar társadalom valamennyi rétegének véleményét, és különösen azokét, akiket jogosan érintenek érzékenyen a kormánynak a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei" – figyelmeztet az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.