galéria megtekintése

Az alkotmánybíróság „megszelídítésével" kezdik az orbáni átalakítást

2 komment


Miklós Gábor

A jobboldali többségű új lengyel parlament megváltoztatta az alkotmánybíróságról szóló törvényt. Sokak szerint ez az első lépés az illiberális állam felé vezető úton. – Orbánhoz hasonlóan Kaczynskiék is kisöpörnék a végrehajtó hatalom korlátait – véli Aleksander Smolar lengyel politológus.

Sokszor mondják azt, hogy Lengyelország Orbán Viktor illiberális útját követi – véli Aleksander Smolar. A lengyel elemző szerint a helyzet azonban mégsem azonos, mert a szejmben a Polgári Platform (PO) erős liberális ellenzéke a többségi jobboldalnak. Az alkotmánybírósági törvény módosításakor a jobboldal kihasználta a PO-többség korábbi hibás lépését.

Irányítás a háttérből. Jaroslaw Kaczynski (középen) és Beata Szydlo a szejmben
Irányítás a háttérből. Jaroslaw Kaczynski (középen) és Beata Szydlo a szejmben
Reuters/Agencja Gazeta

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezére Orbánhoz hasonlóan megszüntetné a végrehajtó hatalmat korlátozó intézményeket, elsőként is az alkotmánybíróságot. Egyelőre saját tagok bevitelével „háziasítja" az intézményt.

 

Andrzej Duda elnöki kegyelmet adott Mariusz Kaminskinak, akit első fokon három évre ítéltek és megfosztottak a közügyek gyakorlásától, mert az első PiS-kormány alatt (2005–2007) a korrupcióellenes ügynökség élén törvénysértéseket követett el. Most Kaminski megkapta a titkosszolgálatok felügyeletét.

A helyzetre jellemző – mondta Smolar –, hogy parlamenti expozéjában Beata Szydlo kormányfő mind­­össze egy mondatot szólt a külpolitikáról. (Szydlót „vidéki színvonalúnak" mondta, Dudáról egy éve még semmit sem lehetett tudni – jegyezte meg.) Ígért viszont a kormányfő családipótlék-emelést, a nyugdíjkorhatár visszaállítását a nőknek 60, a férfiaknak 65 évre, az szja-mentes sáv emelését. Smolar szerint eközben a lengyelek 80 százaléka elégedett a gazdasági helyzetével – csak az eddig 3,5 százalékos éves GDP-növekedést produkáló országot látja rossz állapotban.

Aleksander Smolar
Aleksander Smolar
TVN24

A védelmi tárcát a radikális Anton Macierewiczre, a szmolenszki mítosz fő ápolójára bízta ­Kaczynski.

Zbigniew Ziobro, aki a korábbi jobboldali kormányban igazságügyi miniszterként több politikai hátterű kampányt vezényelt, újra megkapta e posztot. (Az állami média felügyelője Jacek Kurski lett, akit Kaczysnki pitbulljának nevez a lengyel sajtó.)

Ami a külpolitikát illeti, Smolar most visszafogott hangnemet tapasztalt orosz viszonylatban is, kivéve az idegengyűlöletet és a bevándorlóellenességet.

Mintha tanultak volna az előző periódusból, amikor elszigetelődtek az EU-ban, és konfliktusba kerültek Németországgal. A PiS-kormány még ütközhet az EU-val az energiaügyek, különösen a jelentős szénfelhasználás miatt. Lengyelország korábban elért jelentősége esni fog – jósolt borúsan Smolar.

Az ellenzéki erők közül a liberális PO vezetői válsággal küzd, Donald Tusknak nincs utódja. A baloldal kiesett a szejmből. Biztatónak a liberális Nowoczesna.pl (Korszerű Lengyelország) párt megjelenését látja. A PiS szövetségese a szejmben Pawel Kukiz volt rockzenész populista pártja, amelynek frakciójában tíz szélsőjobboldali, „jobbikos" ideológiát követő személy ül.

Aleksander Smolar

Az 1940-ben született politológus, publicista hosszú évekig a rendszerellenes lengyel ellenzék egyik szereplője, majd emigrációja után külföldi képviselője volt. 1990-ben hazatért, politikai szerepet vállalt több kormányban, és a Soros György által alapított Bátory István Alapítvány igazgatóságának elnöke lett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.