Száguldás öngyilkos merényletig

Öngyilkos merénylő gyilkolt kedden a kelet-afganisztáni Paktika tartomány egyik nagyvárosának, Urgunnak a piacán. A merénylő egy terepjáróval hajtott be a piacra, ahol rendőrségi közlések szerint 89 embert sikerült megölnie és negyvenkettőt megsebesítenie. A piac zsúfolásig volt tele vásárló emberekkel. Mohamed Raza Kharoti paktikai kormányzó elmondása szerint rengeteg áldozatot a romok alól húztak elő. Többségük nő és gyermek. A sérülteket az utcán, a szabad ég alatt ápolják, mert a városi kórházban már nincs hely.

Felelősséget a merényletért egyelőre senki nem vállalt, de a tálibok nevében Zabihullah Mudzsahid szóvivő a Reuters előtt kategorikusan cáfolta, hogy közük lenne hozzá.

Paktika Afganisztán egyik aránylag nyugodt tartománya, Urgun pedig az egyik legbiztonságosabb város, annak ellenére, hogy a pakisztáni Hakkani-hálózat aktív a régióban, a határ túloldalán fekvő törzsi területek, Észak- és dél-Vazirisztán pedig az iszlamista szélsőségesek kedvelt búvóhelyének számít. Szemtanúk szerint az urguni öngyilkos merénylőt a rendőrök üldözték, mielőtt belehajtott volna a piacba, amelynek szinte mindegyik standját elsöpörte a detonáció. A környékbeli autók kiégtek.

Az urguni merényletet órákkal azután követték el, hogy a tálibok egyik távirányítású útszéli pokolgépe Kabulban megölte a távozó elnök, Hamid Karzai szóvivői hivatalának a két tagját

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.