Átveréssel szereztek pénzt a német neonácik

Alighanem a csőd szélére sodorja a Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD) az az 1,7 millió eurós büntetés, amelyet csalás miatt a Bundestag kasszájába kell befizetnie.

Az anyagi nehézségekkel küszködő, szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) történetének legnagyobb visszaélését követte el a pártadományokkal - írja a Der Spiegel hírmagazin legújabb száma.

A párt több éven keresztül "feljavította" a híveitől kapott adományok összegét: a valóságosnál nagyobb összegeket jelölt meg, hogy ezzel több pénzhez jusson a pártok állami támogatására szolgáló alapból. 2002-2006 között az észak-rajna-vesztfáliai bűnüldöző hatóságok adatai szerint az NPD jelentős mértékben meghamisította a tagsági díjakból és adakozásokból származó bevételét, így 270 ezer eurót kapott jogtalanul az államtól.

Az állami támogatások a pártok adományainak mértékétől függnek, így a magasabban - csaknem 900 ezer euróban - megadott összeg jól jövedelmezett az NPD-nek. A szélsőjobboldali pártra most a pártfinanszírozási törvény alapján a hamis adat duplájára rúgó büntetés kiszabása vár, azaz közel 1,7 millió eurót kell majd befizetnie a Bundestag pénztárába.

A német hírügynökségnek nem sikerült senkit sem elérnie vasárnap a pártnál, amelyet a magas büntetés alighanem a csőd szélére sodor. A tartományi belügyminiszter szerint az NPD finanszírozásának 40 százalékát teszi ki az állami támogatás. A párt egykori országos alelnöke, Jürgen Rieger közelmúltban bekövetkezett halála jelentősen rontott a párt anyagi helyzetén, a hamburgi ügyvéd ugyanis hatalmas pénzekkel támogatta az NPD-t.

A párt már korábban is kapott büntetéseket kétes pénzügyi üzelmei miatt. 870 ezer eurót kellett visszafizetnie, mert a 90-es években helytelen adatokat közölt elszámolásában. Tavaly Erwin Kemnát, az NPD pénztárnokát börtönbüntetésre ítélték, mert 800 ezer euróval csapolta meg a párkasszát. A párt 2007-ben nem tüntette fel pénzügyi beszámolójában az állami támogatásként fölvett teljes összeget, ezért idén 1,27 millió euró pénzbüntetéssel sújtották; az ítélet még nem jogerős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.