Atomfrontban a visegrádiak

A magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel kormányfő hétfői, budapesti értekezletén megállapodás született arról, hogy teljes mellszélességgel támogatják a nukleárisenergia-felhasználást.

Atomenergetikai frontot alkotnak a visegrádi országok. A magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel kormányfő hétfői, budapesti értekezletén megállapodás született arról, hogy teljes mellszélességgel támogatják a nukleárisenergia-felhasználást, amit szerintük nem tud mellőzni az Európai Unió.

A közép-európai kvartett tagjai azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy minden országnak szuverén joga eldönteni, milyen forrásokból biztosítják energiaszükségletüket. A házigazda Orbán Viktor miniszterelnök szerint a visegrádi négyek (V4) azt várják az uniótól, hogy az utóbbi ne gátolja, hanem segítse a térség országainak atomenergetikai kapacitásbővítését. Hasonlóképpen fogalmazott Robert Fico szlovák kormányfő is. A visegrádi csoport soros elnöki posztját betöltő Magyarország nevében Orbán azt is hozzátette: újra kell gondolni az energetikai beruházások állami támogatását, meglátása szerint elfogadhatatlan a nukleáris energia diszkriminálása.

Míg a V4-ek fő gazdasági partnere, Németország kiszáll az atomenergiából, Magyarországon a villamosenergia-szükséglet negyven, Szlovákiában ötven százalékát, Csehországban pedig az áramfelhasználás harmadát adják a nukleáris erőművek. Lengyelországban a tervek szerint 2020 után kezdi meg működését az első atomerőmű. Varsó ugyanakkor – ahogy azt Budapesten Donald Tusk kormányfő hangoztatta – nagy reményeket fűz a palagáz-kitermeléshez.

A négy ország gázfórumot is létrehoz, amihez Fico szerint jól illeszkedik, hogy 2015 januárjában összekötik a magyar és a szlovák földgázvezetékeket, az interkonnektornak nevezett beruházással évente ötmilliárd köbméter földgázt szállítanak majd.

Ázsia egyik legdinamikusabb gazdaságában, Vietnamban közös jelenlétet tervez a V4: Ho Si Minh-városban, az egykori Saigonban jön létre egy Visegrádi Ház. A magyar-szlovák-cseh-lengyel négyes katonai téren is együttműködik. Minden évben közös hadgyakorlatot rendeznek, 2016-ra pedig bevethető lesz – a minden érintett számára gazdaságilag is előnyösnek mondott – V4-es harcászati egység.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.