Átalakul a román egészségügy

Gyökeres átalakításon megy át az egészségügyi rendszer Romániában. Június elsejével jelentősen korlátozzák a biztosítottaknak nyújtott szolgáltatások körét. A kormány viszont állítja, hogy valójában az egészségügyi alapcsomag bevezetése – és az új ágazati keretszerződés életbe lépése – után a polgárok reálisan több szolgáltatásban részesülnek majd, ráadásul jobb minőségben.

Eddig elvileg a biztosítottak korlátozások nélkül és ingyenesen hozzáférhettek az állami egészségügyi rendszerben nyújtott valamennyi szolgáltatáshoz, de a gyakorlatban a legtöbb ellátásért fizetni kellett. A 2015 végéig érvényes szabályozás tételesen felsorolja, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe térítésmentesen az amúgy kötelező egészségügyi biztosítással rendelkező páciensek. A biztosítással nem rendelkezők is jogosultak lesznek járvány-megelőzési és sürgősségi ellátásra, ami a szülés levezetésére is kiterjed. (Románia 20 millió polgára közül mintegy 18 millió rendelkezik a kötelező egészségügyi biztosítással.)

Az új rendelkezések a járóbeteg-kezelésre és a megelőzésre fektetik a hangsúlyt. A keretszerződés mintegy száz olyan művi beavatkozást tartalmaz, amelyet ezután befektetés nélkül végeznek el, a járóbeteg-szakellátás keretében.
A megelőzés részeként a biztosítottnak 40 éves kor alatt háromévente, attól felfelé évente kell jelentkeznie általános kivizsgálásra. A kockázati tényezőkkel számon tartott pácienseknek ezt sűrűbben meg kell tenniük, ellenkező esetben akár pénzbírságra is számíthatnak. Az alapellátás része a szív- és érrendszeri, krónikus légúti és cukorbetegség, valamint veseelégtelenség kezelése.

Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter szerint az új szabályozások fokozatosan kiküszöbölik a román egészségügy legsúlyosabb problémáját, a csalásokat is. Románia ebben az évben 6,8 milliárd eurót költ az egészségügyre, és noha az ágazatra szánt források az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódtak, a szolgáltatások minőségében a változás alig érzékelhető.

Az ügyészség az elmúlt időszakban több bűnszövetkezetet is leleplezett. Éppen vasárnap temették az egyik leggazdagabb román üzletembert, Ilie Vonicát, aki múlt héten öngyilkos lett, miután orvos feleségét előzetesen letartóztatták milliós gyógyszercsalás gyanújával. Több társával együtt százával állított ki és számolt el hamis recepteket fiktív rákbetegek nevében. A házaspár patika- és klinikahálózata piaci információk szerint évente közel félmilliárd eurós üzleti forgalmat bonyolított, jórészt állami pénzekkel. A miniszter reményei szerint 2015. január elsejével működésbe lép az elektronikus kórlapok és betegadatok rendszere, amely kiküszöböli majd a hasonló csalásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.