Aszadék szerint török csapatok vannak Szíriában

Azzal vádolja a szír kormány Törökországot, hogy csapatai szír területre léptek. A szír ellenzék fegyverutánpótlását próbálja biztosítani az a 100 fegyveres, aki szombaton érkezett az országba és török katonák is vannak köztük - írta az állami hírügynökség.

A szíriai helyzet a kormányerők előretörésével fokozódik, felmerült, hogy szárazföldi csapatok is beavatkoznak a könfliktusba, amitől az Aszad-párti haderőt nagyon intenzív, a civil lakosságot sem kímélő bombázásokkal segítő Oroszország óva intett.

Eközben Szaúd-Arábiában, amely ország az Aszadot támogató Irán legnagyobb riválisa, hatalmas hadgyakorlat kezdetét jelentették be, amelyeken 20 ország egységei vesznek részt - írja a The New York Times. Ez lesz a szaúdiak szerint a régió történetének legnagyobb és legfontosabb közös hadgyakorlata. A résztvevők a közel-kelet és Afrika muszlim országai közül kerülnek ki. Az események nyilvánvaló kapcsolatban vannak mindazzal, ami Szíriában történik, Szaúd-Arábia vezeti ugyanis a jemeni polgárháborúban a síita, Irán által támogatott húszik elleni hadműveleteket és szóba került, hogy szárazföldi egységeket küldenek Szíriába is.

Libanonban is terítékre kerültek a síita és a szunnita államok közti feszültségek az ország egykori kormányfője, Szaad Hariri beszédében, aki édesapja, Rafik Hariri meggyilkolásának 11 évfordulóján szólt arról, hogy Libanon nem lehet Irán befolyási övezetévé és nem válhat Szaúd-Arábia ellenségévé. Hariri bírálta a Libanonban székelő síita milícia, a Hezbollah szerepvállalását a háborúban Aszad oldalán és hangsúlyozta, hogy – a perzsa nyomással szemben is – „arabok vagyunk és azok is maradunk”.

A hétvégén Obama elnök és Vlagyimir Putyin telefonon váltottak szót egymással a szíriai helyzetről és Obama arra kérte az orosz elnököt, hogy szüntessék be az Egyesült Államok szerint legitim ellenzék állásainak bombázását, csakhogy a két nagyhatalom között nincs egyetértés abban a tekintetben, hogy mely csoportok számítanak ilyennek és melyek tagjait kell terroristának tekinteni - számolt be a The Washington Post.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.