Assange nem vár gyors szabadulást

A WikiLeaks alapítója egy ecuadori tévéinterjúban szólalt meg. Arra számít, hogy akár még egy évet is el kell töltenie Ecuador londoni nagykövetségének az épületében.

Ismét megszólalt, ezúttal egy ecuadori tévéinterjúban, Julian Assange, aki júniusban kért menedékjogot a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén.

Az ausztrál származású egykori újságíró és számítógépes hacker, a WikiLeaks portál alapítója minden brit és nemzetközi jogi csatornát kimerített, hogy elkerülje kiadatását a svéd igazságszolgáltatásnak. Assange-t két svéd nő állítólag 2010-ben történt megerőszakolása miatt állítanák bíróság elé. A 41 éves férfi következetesen visszautasítja az ellene felhozott vádakat, arra hivatkozva, hogy közösülés volt, de csak közös megegyezéssel.

Amíg augusztus közepén még attól kellett tartani, hogy a londoni rendőrök megrohamozza Ecuadornak az elegáns Knightsbridge kerületben elhelyezkedő követségét, a szenvedélyek a hónap végére valamelyest megnyugodtak. Az Assange-nek politikai menedékjogot biztosító ecuadori vezetés korábbi feldúlt nyilatkozatait követően a héten Rafael Correa elnök kijelentette, hogy a „szerencsétlen incidens” lezárult, a héten pedig a brit fővárosban tárgyalásokra került sor William Hague külügyminiszter és a paralimpia alkalmából Londonba érkezett ecuadori alelnök, Lenin Moreno között. A megbeszélések után a konzervatív politikus utalt arra, hogy a két ország megközelítésének különbözősége és a jogi helyzet miatt egyelőre nem lát megoldást az ügyben.

Assange nyilatkozatában ugyanígy kizárta a rövid távú kiutat a patthelyzetből. Arra számít, hogy akár fél, sőt, egy évet is eltölthet a misszió épületében. Mint mondta, az ügyben „várhatóan diplomáciai megoldás születik majd”. Reményei szerint a svéd hatóságok felül fogják bírálni korábbi döntésüket, és elállnak a kiadatási kérelemtől. Assange mindig is attól tartott, hogy Stockholm csak tranzitország lesz, és az Egyesült Államokban végzi, ahol a WikiLeaks honlapon nyilvánosságra hozott negyedmillió amerikai diplomáciai üzenet miatt indíthatnak eljárást ellene.

Az ecuadori külügyminiszter, Ricardo Patino szerint London hajlandónak mutatkozik garanciát vállalni, hogy nem adja át Assange-ot egy harmadik országnak, azaz Svédországnak, és ebben az esetben a WikiLeaks alapítója lemondana a politikai menedékjogról, sőt, kész lenne önként a svéd ügyészség elé állni. Az ezzel a találgatással kapcsolatban feltett kérdésre Assange a tévéinterjúban meglehetősen ködös, kitérő választ adott. Ha elhagyja az ecuadori nagykövetség épületét, Assange-t a britek azonnal letartóztatják és kiadják Svédországnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.