Árvíz sújtja Közép- és Dél-Szerbiát

Több százan maradtak áram és ivóvíz nélkül Közép- és Dél-Szerbiában a Toplica folyó áradása miatt. Eddig 440 személyt mentettek ki az elárasztott területekről, nincsenek sérültek – nyilatkozta a sajtónak Predrag Marics, a szerb belügyminisztérium válságstábjának vezetője. Sok helyen nincs ivóvíz, mert a folyó a kutakat is elárasztotta, máshol a gyenge áramellátás miatt tapasztalható víznyomáscsökkenés – magyarázta. A szerb hadsereg vasárnap a legjobban elárasztott Kursumlija körzet területére két tartályos kocsival szállít majd ivóvizet.

Marics szerint az esőzések azért okozhatnak ekkora károkat, mert az utóbbi néhány évtizedben az állam és a társadalom is elhanyagolta a kommunális és infrastrukturális kérdéseket, vagyis senki nem tisztította a csatornákat, és nem építettek újabb vízelvezetőket.

Szombaton a kelet-szerbiai Zajecarban volt kritikus a helyzet a Timok folyó áradása miatt. A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint jelenleg viszont a dél-szerbiai Nishez közeli Doljevácon és Prokuplje körzetben a legkritikusabb a helyzet. Ezeken a helyeken a házakon kívül a temetőt és a sportpályákat is elárasztotta a Toplica folyó. A helyiek azt mondták, ez a valaha mért legmagasabb vízállása ennek a folyónak.

Az áradás mellett sok helyen földcsuszamlások veszélyeztetik a lakóházakat, illetve az utakat. A Vöröskereszt a veszélyeztetett háztartásokba élelmiszert, tisztálkodási eszközöket, valamint gumicsizmákat küldött.
A szerbiai hidrometeorológiai intézet szerint a Száva és a Nagy-Morava folyók vízszintje növekszik majd a következő néhány napban, a Duna és a Tisza vízállása azonban egyelőre nem változik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.