galéria megtekintése

Arkadag, a reneszánsz ember

2 komment

NOL
NOL

A cirkuszt és az operaelőadást ugyan elődje halála után újra engedélyezte, de a vasmarokkal irányított rendszeren nem változtatott a 2006-ban hatalomra lépett türkmén elnök. Már múzeum is nyílt életéről. Holnap Áder János látja vendégül a Sándor-palotában.

Miniszterelnök, a fegyveres erők főparancsnoka, hadseregtábornok, az orvos-, valamint a gazdaságtudományok doktora és akadémikus – államfői tisztsége mellett e címek is megilletik Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnököt.

A földgázban gazdag, mintegy öt és fél magyarországnyi kiterjedésű, ötmillió lakosú volt szovjetköztársaság a tekintélyelvű politikai rendszerével a világ egyik legzártabb országának számít. Vezetője is merev, tartózkodó, ám becsvágyó és gyanakvó ember hírében áll. Legalábbis ezt írják róla a WikiLeaks által még 2010-ben kiszivárogtatott, a brit The Guardianban közzétett amerikai diplomáciai táviratok.

A hivatalos források persze egészen más képet festenek a politikusról, aki az előző elnök, a Türkménbasiként, azaz minden türkmén vezéreként ismert Saparmurat Niyazov bizalmasából lett a közép-ázsiai állam diktátorának utóda.

 

Az ötvenhét éves Berdimuhamedow fogorvosi diplomát szerzett, majd egyre följebb emelkedett a szakmai ranglétrán (egyes hírek szerint a Türkménbasi személyi orvosa is volt), mígnem 1997-ben egészségügyi miniszter, majd a kormányfő helyettese is lett.

Őt nem érintették a Niyazov által az ország vezetőségében időről időre végrehajtott, olykor súlyos börtönbüntetésekkel kísért tisztogatások, sőt a lenta.ru orosz hírportál olyan feltételezést is idéz, hogy bizonyos esetekben befolyásolta vagy akár kezdeményezte is ezeket a döntéseket.

Győzelem 97 százalékkal

Fotó: Vladimir Nikolsky / Reuters

Niyazov 2006 decemberében bekövetkezett halála után gyorsan magához ragadta a hatalmat. Ő lett az ideiglenes államfő, noha az alkotmány értelmében a parlament első emberét illette volna meg ez a poszt. Aztán a 2007 februárjában tartott elnökválasztáson a szavazatok több mint 89 százalékával nyert, öt évvel később pedig még nagyobb, a 97 százalékot is meghaladó többséggel erősítették meg a tisztségében.

Kezdetben még olyan reményeket ébresztett, hogy lazíthat az elődje által meghonosított, vaskézzel irányított politikai rendszeren. Gazdasági reformokat, demokratizálást ígért, és eltörölt egy sor, a Türkménbasi által életbe léptetett tilalmat. Újra lehetett például cirkuszi és operaelőadásokat tartani, majd visszatértek a 2002-ben eltörölt Gergely-naptárhoz is.

Áder János köztársasági elnök szerda délelőtt fogadja türkmén kollégáját a Sándor-palotában, a két államfő megbeszélést folytat, majd sajtónyilatkozatot tesz.

Délután Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével találkozik Gurbanguly Berdimukhammedow a Parlamentben. Végül a türkmén államfő csütörtök reggel megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Schmitt Pál államfő 2011 novemberében járt Türkmenisztánban. (MTI)

Közeledni próbált a nyugathoz, 2007 őszén, amikor az ENSZ-közgyűlés ülésszakára New Yorkba utazott, egyes hírek szerint az USA akkori külügyminiszterével, Condoleezza Rice-szal még arról is tárgyalt, hogy a türkmén gázipart megnyitják az amerikai befektetők előtt.

Atya után Védelmező

Az alkotmány 2008-as módosítása azonban az elemzők szerint már az államfői hatalom további koncentrálásáról szólt. Odahaza a Türkménbasihoz hasonló állandó jelzőt is kapott: egyre gyakrabban emlegetik Arkadagként, azaz Védelmezőként.

A demokratizálás pedig elmaradt, a Freedom House nemzetközi szervezet legutóbbi, a világ országait a sajtószabadság foka alapján rangsoroló összesítésében Türkmenisztán az utolsó előtti helyre került, csak Észak-Koreát előzte meg.

2009-ben Ashgabatban megnyílt a Berdimuhamedow személyének szentelt múzeum, 2011-ben pedig a Türkmenisztán Hőse kitüntetést is odaítélték az elnöknek, aki igyekszik reneszánsz ember benyomását kelteni. Megkapta a Karate Világszövetség hat danos feketeövét, jelent meg a neve alatt kötet a türkmén szőnyegekről éppen úgy, mint a lovakról.

A lovaglás egyik kedvelt, ám nem veszélytelen időtöltése: tavaly egy versenyen – amelyet természetesen megnyert – nagyot bukott. A célvonal mögött levetette a lova, ami óriási pánikot okozott a biztonsági emberek és a nézők körében, de az elnök viszonylag szerencsésen megúszta az esést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.