Áremeléssel jött április elseje

Romániában kedd reggel több forgalmazónál is hat lejre (420 forintra) ugrott a benzin ára Romániában, miután április elsejével életbe lépett a jövedéki adó emelése. Az üzemanyagok literje mintegy 0,40 lejjel (28 forinttal) drágább, a cigaretta körülbelül 0,50 lejjel (35 forinttal) kerül többe. Április elsejével két százalékkal emelkedik a földgáz lakossági ára, a a kapcsolási díjak csökkenése miatt telefonálni azonban olcsóbb lesz.

A jövedéki adó emelését több hónapos vita előzte meg a szociáldemokrata miniszterelnök és a jobboldali államfő között. Traian Basescu elnök még az új szabályozás hatályba lépése előtti napon is nyilvánosan felszólította Victor Pontát, hogy mondjon le a plusz adóról. Basescu azzal érvelt, hogy a kormány más forrásokból is előteremtheti az úthálózat fejlesztéséhez szükséges pénzt. Erre szánná ugyanis a kormány a többletadóból befolyó összegeket. A kormány koncepciójának része az is, hogy a fuvarozócégeket ösztönzőkkel kárpótolják az üzemanyagárak emelkedéséért. A miniszterelnök közölte, hogy már a kabinet szerdai ülésén elfogadnak egy rendeletet arról, hogy a hét eurócentes többletadóból négy centnyit visszatérítenek a szállítóknak, azzal a feltétellel, hogy felmutatják az üzemanyagszámlát.

Az ellenzék szerint az adóemelés után Romániában drágább lesz a benzin, mint Ausztriában, a gázolaj ára pedig a németországit is meghaladja. Andreea Paul demokrata-liberális (PDL) alelnök, közgazdász egyetemi oktató szerint az áraknak egyenesen mérséklődniük kellene, hiszen a kőolaj világpiaci ára is csökken. A Traian Basescu védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) háromszázezer aláírással támogatott petíciót nyújtott be a kormányhoz, kérve a frissen bevezetett adóemelés visszavonását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.