Palesztin belharcot is okoz a függetlenség elismertetése

Egy hónapon belül tárgyalóasztalhoz ültetnék Izraelt és a palesztinokat.

Az ambiciózus elképzelés szerint a két fél 2012 végére meg is állapodna a békéről. „Egy hónapon belül előkészítő tárgyalásokat kell lefolytatni a a két félnek, amelyeken az érdemi egyeztetésekről állapodnak meg. Deklarálják elkötelezettségüket a folyamat mellett, és menetrendet készítenek, amelynek értelmében legkésőbb 2012 végéig meg kell születnie az izraeli-palesztin konfliktust rendező békemegállapodásnak” – hangzik az USA, az EU, Oroszország és az ENSZ képviselőiből álló közel-keleti kvartett békefelhívása.

Hiába a borítékolható bukás, a palesztinok Ciszjordániában ünneplésbe kezdtek a kérelem benyújtása után
A Palestinian boy holds a flag during a rally in the West Bank city of Hebron September 21, 2011. Flag-waving Palestinians filled the squares of major West Bank cities on Wednesday to rally behind President Mahmoud Abbas's bid for statehood recognition at the United Nations despite U.S. and Israeli objections. REUTERS/Ammar Awad (WEST BANK - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Az ENSZ-közgyűlés előtt tartott beszédében a héten Nicolas Sarkozy francia elnök javasolt valami hasonlót, a kvartett pedig most azt várja, hogy a mostani felhívásra mind Izrael, mind a Palesztin Hatóság pozitívan reagál.

Hogy puszta arcmentési kísérletről van-e szó a nemzetközi közösség részéről azután, hogy a diplomáciai erőfeszítések ellenére Mahmúd Abbasz palesztin elnök pénteken a független Palesztina elismerésére kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, az egyelőre nem világos, de az előjelek nem túl biztatóak. Legutóbb 2010 szeptemberében szakadtak meg a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások, miután tiltakozásul a Ciszjordániában épített és építési engedélyt kapott zsidó telepek miatt a palesztinok felálltak az asztaltól. Tel-Aviv szerint a béke fő akadályát nem a telepek jelentik, hanem az, hogy a palesztinok nem hajlandók elismerni Izrael államot.

Bár a palesztin függetlenség elismerése az ENSZ BT-ben minden bizonnyal elbukik az előre megígért amerikai vétón, Ciszjordániában nagy tömegek ünnepelték tegnap és ünneplik ma is Abbasz és a Palesztin Hatóság lépését. „Lelkünkkel és vérünkkel védjük Palesztinát” – hangzik szerte a Fatah irányítása alá tartozó területen, Gázában viszont, ahol a szélsőséges Hamász az úr, vajmi kevés jut el az eufóriából.

Az egyik Hamász-szóvivő, Szalah Bardawil szerimnt Abbász ellenszegült a palesztin nép akaratának, amikor pénteken az 1967-es határok között kérte Palesztina függetlenségének elismerését. „A palesztin föld 80 százaléka így Izraelé marad” támasztotta alá a biztonsággal kapcsolatos tel-avivi aggályokat a szélsőséges szervezet politikusa.

Pénteken egyébként Budapesten is utcára vonultak a palesztin szimpatizánsok. Az Index beszámolója szerint a mintegy száz fős tömeg egy része a Palesztin-Magyar Közösség tagjaiból állt: egyrészt palesztin-magyar fiatalokból és Magyarországon élő palesztinokból, akik magyarul és arabul skandálgatták a függetlenséget éltető jelszavaikat, illetve Jobbik-hívekből és más szélsőségesekből, akik nyíltan „a zsidók ellen jöttek ki”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.