Kerülhet még aranyfogba a svájci frank

Most, hogy az arany ára történelmi csúcsokat döntöget, Romániában egyre többen hagyják zálogházban nemesfémből készült szerveiket egy-egy számla vagy hitelrészlet miatt.

A családi ékszereken túl aranyfogaiknak is egyre többen mondanak búcsút Romániában csak azért, hogy kifizethessék a hó végi számlákat vagy törleszthessék az aktuális hitelrészletet – derül ki a Pro TV román kereskedelmi televízió riportjából. Bukaresti zálogház legalábbis ma már alig akad olyan, ahol ennek bizonyításául ne tudnának bemutatni néhány aranyfogat, amelyet nemrégiben hagyott ott akár évtizedeken át boldog tulajdonosa.

Az egyetemi tanulmányoktól a hiteltörlesztésig az aranyfog sok mindenre hasznosnak bizonyulhat
The teeth of a supporter of Bolivia's President Evo Morales is pictured as she attends a ceremony in La Paz, January 5, 2010. Bolivia's Electoral Court gave out documents to 166 congressmen certifying their positions from the elections in December. REUTERS/David Mercado (BOLIVIA - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)

„Teljesen hétköznapi emberek válnak meg a fogaiktól. Van, aki illetéket fizet a kapott pénzből, mások gyermekeik egyetemi tanulmányait támogatják, ismét mások a hitelrészletüket törlesztik így. Először megnézzük az arany tisztaságát, aztán lemérjük, és fizetünk” – ecsetelgette a Pro TV stábja előtt az egyik zálogházi alkalmazott.

Ez a fizetség pedig nem kevés: a fogorvosok szerint ugyanis a rendelőkben használt arany nagyon jó minőségű, 22 karátos, amelyet főleg a 80-as években használtak. Akik megengedhették maguknak, már a kommunizmus alatt is ilyet tétettek szájukba – nyilatkozta erről bukaresti fogorvosi kollégium elnöke, Alexandru Brezoescu.

De a románok nemcsak eladják, hanem fel is vásárolják is az aranyat. Az egyik bank év eleje óta 230 kilogrammnyi aranyat értékesített, ebből 130-at júliusban. Az aranyfelvásárlás üteme ráadásul várhatóan még növekedni fog a nemzetközi gazdasági és a hitelválság miatt. Szakértők szerint az arany ára a következő hónapokban grammonként 230 lejre (körülbelül 15 ezer forintra) is felszökhet, ami 30 százalékos növekedést jelent a mostani árhoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.