galéria megtekintése

„Apám hagyta volna, hogy az Iszlám Állam megöljön”

9 komment

V. D.
NOL

A 24 éves orvostanhallgató, Taim homoszexuális. Irakban ez már az Iszlám Állam előretörése előtt is elítélendő dolognak számított, most azonban még rosszabb a helyzet. A fiatal férfit saját apja akarta átadni az ISIS-nek, hogy kivégezzék - hithű muzulmánként úgy gondolta, fia megérdemli a büntetést.

Taim a BBC-nek mesélt arról, milyen volt és milyen most az élet melegként Irakban. Vallásos muzulmán családba született, és amikor 13-14 éves korában ráébredt, hogy homoszexuális, úgy gondolta, ez valamiféle betegség.

Még az ISIS előtt is halálosztagok vadásztak a melegekre Irakban. Ez a férfi egy az üldözöttek közül.

Taimnak minden vágya az volt, hogy „normális” legyen, és ezért mindent meg is tett. Az egyetem első évében terapeutához fordult, hogy „meggyógyuljon”. A szakember azt javasolta, mondja el a barátainak, min megy keresztül és kérje a segítségüket, a támogatásukat. Így is tett.  Több keresztény barátja volt, akikkel megosztotta titkát. 2013-ig minden rendben volt, azonban két évvel ezelőtt vitába keveredett egy Omar nevű diáktársával, aki nehezményezte, hogy muszlimként keresztényekkel barátkozik.

 

Az egyik barátja azzal akarta leszerelni a később az Iszlám Államhoz csatlakozó Omart, hogy elárulta, Taim nehéz időket él, kezelésre is jár, mert meleg. Így szereztek másságáról tudomást a többiek.

„Azt hiszem, a barátom jót akart, de ami ezután történt, tönkretette az életemet”

- mondta a fiú.

Omar nem szállt le róla, 2013 novemberében két másik fiúval együtt megtámadta Taimot. Leteperték, és leborotválták a haját. „Azt mondták, csak megleckéztetnek, mert apám vallásos ember. (...) Úgy értette, hogy így nem ölnek meg apám iránti tiszteletből, mert vallásos családból származom” - meséli a fiú, aki a történtek után úgy döntött, egy darabig nem megy az egyetem közelébe. Végül folytatta tanulmányait, de 2014 márciusában ismét összetűzésbe került Omarral. Taim ugyanis azon a véleményen volt, hogy azok, akik nem muzulmánoknak nem kellene fizetniük a dzsizját, a „hitetlenek adóját”, amelyet az Iszlám Állam vet ki az ellenőrzése alá tartozó területeken élő keresztény és más vallási közösségek tagjaira. 

Egy magát Haifának nevező férfi és egy Roby Hurriya álnévre hallgató melegjogi aktivista  Bagdadban. Évek óta élnek rettegésben
Egy magát Haifának nevező férfi és egy Roby Hurriya álnévre hallgató melegjogi aktivista Bagdadban. Évek óta élnek rettegésben
Saad Shalash / Reuters

„Éppen a kezemet mostam az egyetem mosdójában, amikor ő és még néhányan megint megtámadtak. Hátulról kaptak el, de felismertem őket az egyikük zöld karórájáról. Ugyanazok voltak, mint legutóbb. Félholtra vertek.  Alig tudtam utána járni, és egy hónapig nem jártam az egyetemre” – meséli Taim.

Az Iszlám Állam a záróvizsga-időszak közepén vette át a hatalmat a területen. Omar felhívta a fiút és megkérte, tanúsítson bűnbánatot és csatlakozzon a szélsőséges szunnita szervezethez. Ő rácsapta a telefont.

Júliusban azonban az Iszlám Állam fegyveresei kopogtattak az ajtón. Az apjának azt mondták, a fia hitetlen és homoszexuális, és azért jöttek, hogy  végrehajtsák Allah büntetését. Az apa azt kérte, adjanak neki egy napot, hogy kiderítse, igazak-e a vádak. Bement a házba és kiabálni kezdett Taimmal. Azt mondta, ha valóban igaz, amit a fegyveresek állítottak, ő maga adja át a fiát nekik.

117

A Nemzetközi Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság jelentése szerint 2014 júniusa és 2015 márciusa között az Iszlám Állam legalább 117 férfival végzett Szíriában és Irakban illetlen viselkedés, szodómia és házasságtörés miatt.

Aznap éjjel Taimot az anyja megszöktette a házból, másnap pedig repülőjegyet vett neki Törökországba és vízumot is szerzett. Csakhogy Erbilből, az iraki kurdok fővárosából indult volna a gép, Kurdisztánba pedig nem engedték be őket. A fiú egy kis faluban húzta meg magát, és hiába próbálkozott, nem jutott el a reptérig. Végül augusztusban Kirkukból az Irak északkeleti részén fekvő Szulejmánijjába mentek, ahol felszállt az első gépre, így jutott el Bejrútba.

Mohammed Emwazi a leghirhedtebb ISIS-terroristák egyike
Mohammed Emwazi a leghirhedtebb ISIS-terroristák egyike
REUTERS/SITE Intel Group

Mint mondja, ha maradt volna, előbb-utóbb az Iszlám Állam vagy épp saját családja végzett volna vele. Miután elment, a nagybátyja megesküdött, hogy megvédi a család becsületét. Noha nem teljesen biztos, valószínűleg ő üzente Taimnak a Facebookon, hogy tudja, hogy Libanonban van, és ha kell, a pokolba is követi.

„Csak biztonságos helyen szeretnék lenni, ahol nem ér utol apám vagy bárki más, aki szélsőséges nézeteket vall. Biztonságban szeretnék lenni, szabadon, hogy önmagam lehessek - hogy megszerezzem a diplomát és végre valóban elkezdjek élni"

-  mondta a fiú, akinek egy iraki menekültekkel foglalkozó emberi jogi szervezet próbál segíteni, hogy valahol máshol új életet kezdhessen.

Mindennapos jelenet Bagdadban (a legutóbbi, csütörtöki bombatámadást egy zsúfolt piacon hajtották végre).
Mindennapos jelenet Bagdadban (a legutóbbi, csütörtöki bombatámadást egy zsúfolt piacon hajtották végre).
Reuters

Taim szerint már a dzsihádisták előtt sem volt könnyű a melegek élete Irakban. A milicisták és az iraki biztonsági erők emberei előszeretettel bántalmazták és kínozták a homoszexuálisokat, a hadsereg pedig tétlenül nézte, ahogy megköveznek vagy élve felgyújtanak valakit.  Azóta csak a módszer változott. Az Iszlám Állam emberei

magas épületek tetejéről taszítják a mélybe a melegeket. Aki nem hal szörnyet azonnal, azt megkövezik.

A kivégzéseket közönség előtt, nyilvánosan hajtják végre, a gyilkosságok pedig a médiának köszönhetően nagyobb figyelmet kapnak.

Taim elmondása és tapasztalatai szerint az ISIS vadászik a melegekre, egyesével kutatja fel őket. Ha egy homoszexuálist elkapnak, átnézik a telefonját, a közösségi profiljait, így kutatják fel az illető szintén homoszexuális ismerőseit. „Úgy működik, mint a dominó. Ha egy megvan, a többit is leszerelik" - mondja a 24 éves fiú.

Az emberi jogi vitákat elnyomja a fegyverek ropogása
Az emberi jogi vitákat elnyomja a fegyverek ropogása
Reuters

Épp ezért  megszakított minden kapcsolatot iraki barátaival, az ő érdekükben. Félti őket, joggal. Egyik barátját kivégezték, látta a videófelvételt, amely megörökítette a gyilkosságot. Rémálmaiban gyakran megelevenedik a jelenet, csakhogy nem a barátját, hanem saját magát látja, ahogyan zuhan az épület tetejéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.