galéria megtekintése

Annyira konzervatívak a romániai magyarok, hogy szavazni sem tudnak

A romániai Partiumban élő kettős állampolgárok kétharmada Fidesz-szimpatizáns – derül ki a Pro Democratia Egyesület (APD) nagyváradi klubja által készített felmérésből. A pártok támogatottságára vonatkozó, amúgy nem meglepő adatoknál sokkal érdekesebbek a pártválasztók profiljai.

"Tendenciákat mértünk: főleg az érdekelt, hogy milyen hatása volt a Jobbik kampányának, amely az egyedüli volt Romániában az április 6-i választás előtt" – mondta lapunknak Adrian Simon politológus, az APD Bihar megyei elnöke.

A Bihar, Szatmár és Arad megyében végzett kérdőíves felmérés alanyainak 14 százaléka a radikális magyar párttal szimpatizál. A Fidesz 66, a JESZ-MDF 13, a baloldali összefogás 2 százalékon áll.

Meglepőnek tűnhet, de a Partiumban még szép számmal vannak Torgyán-rajongók: a válaszadók 4 százaléka szimpatizál a Független Kisgazdapárttal (FKGP). A pártválasztók profilját nézve kiderül, hogy miért. Az FKGP támogatója 60 év fölötti vidéki férfi, aki megrekedt a kilencvenes években, legalább egy évtizede nem követi a közélet alakulását. Többségük nem is kért magyar állampolgárságot, így nem voksolhat április 6-án.

 

A Fidesz-szimpatizáns általában 45 év fölötti nő, akinek legalább egy rokona él az anyaországban, nem tudja megnevezni az értékrendszert, amelyben hisz, de Orbánra szavaz, mert hálás a magyar állampolgárságért. A Jobbik-szimpatizáns 30 év alatti városi vagy 45–60 év közötti vidéki férfi, aki vesztese a rendszerváltásnak. A JESZ-MDF támogatója 45 év fölötti vidéki férfi vagy 60 év fölötti vidéki nő, közös vonásuk a rendszeretet és a vallásosság.

Résztvevők érkeznek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésre 2014. március 10-én
Résztvevők érkeznek a marosvásárhelyi autonómiatüntetésre 2014. március 10-én
Baranyi Ildikó / MTI

A felmérés március 23–31. között készült, 313 személy bevonásával, főleg Bihar megyei településeken. Adrian Simon hangsúlyozta: nemcsak most nehéz, hanem a szavazás után is gyakorlatilag lehetetlen lesz pontos adatokat gyűjteni a magyarországi pártok partiumi támogatottságáról, ugyanis a régióból nagyon sokan anyaországi lakcímmel is rendelkeznek, így ők várhatóan nem levélben fognak szavazni. Azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a partiumi magyarok egy része érzelmi okokból felvette ugyan a magyar állampolgárságot, de nem akar beleszólni a magyarországi politikába, ezért nem regisztrált.

Nem hoz levelet a posta?

Kovászna megyében többen hiába várják a szavazólapokat, a borítékokat ugyanis rosszul címezték meg Budapesten. Ezt állítják legalábbis a román posta illetékesei. A vállalat azután kényszerült magyarázkodásra, hogy olyan híresztelések kaptak lábra, miszerint szándékosan szabotálják a magyarországi választásokat. A posta sepsiszentgyörgyi fiókjának illetékesei cáfolták a pletykát, s az egyik helyi újságírót körbevezették a posta épületében, hogy saját szemével győződjön meg róla, nincsenek kihordatlan levelek.

A posta osztályvezetője szerint múlt héten két nap alatt kiszállították a zsákszámra érkezett választási levélcsomagokat, azóta pedig csak elvétve érkezik küldemény a Választási Irodától. Elismerte, hogy akadtak gondok, de ezekért a feladó hibáztatható. Sok csomagot vissza kellett küldeniük, a borítékon ugyanis nem szerepelt a pontos cím.

Az erdélyi szavazatok összegyűjtésében segítő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy semmiképpen ne adják postára a szavazatukat, mivel azok nem érkeznek meg az április 5. éjféli határidőre a magyar fővárosba.

A levélszavazatok továbbításából az RMDSZ is kiveszi a részét – közölte Borboly Csaba, a csíki területi szervezet elnöke. Azt is elmondta, hogy "személy szerint ennek a kormánynak szavaz bizalmat, mert kézzelfoghatók az eredményeik". A csíki RMDSZ-szervezet az azonosító nyilatkozat kitöltésében is segít, illetve eljuttatja a levélszavazatokat a csíkszeredai főkonzulátusra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.