Ankara figyelmeztette Brüsszelt a terroristára

Hat embert letartóztattak csütörtök este Brüsszelben a 31 halálos áldozatot szedő keddi terrorrátámadásokkal összefüggésben, egy nagyszabású rendőrségi házkutatási akció során. Eközben Párizs Argenteuil nevű kerületében is házkutatásokat tartottak, miután letartóztattak egy embert, aki feltehetőleg terrortámadásra készült egy dzsihádista szervezet nevében – írja a BBC.

A brüsszeli hatóságok a letartóztatott személyek kilétéről nem adtak tájékoztatást, így egyelőre nem tudni, hogy miként kapcsolódtak, kapcsolódtak-e egyáltalán a keddi robbantásos merényletek elkövetőihez, akik közül két embert még nagy erőkkel keresnek.

Hat embert tartóztattak le Brüsszelben a házkutatás során
Hat embert tartóztattak le Brüsszelben a házkutatás során
Christian Hartmann / Reuters

A Franciaországban előállított személlyel kapcsolatban Bernard Cazeneuve belügyminiszter azt közölte, hogy egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy az illető bármilyen módon összefüggésbe hozható a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő terrorcselekményekkel.

A letartóztatott, francia állampolgárságú férfiról az gyanítják, hogy egy terrorista szervezet nevében akart támadást indítani. Őt korábban, távollétében már elítélték, amiért a dzsihádistákhoz csatlakozott Szíriában.

A párizsi rendőrök tegnap este a város északnyugati részén, Argenteuil-ben tartottak házkutatásokat. Egy lakóházat teljesen ki is ürítettek.

Csütörtökön korábban Belgium elismerte, hogy a hatóságok több hibát is elkövettek a brüsszeli támadókkal kapcsolatban. Ankarában tavaly júniusban letartóztatták és kitoloncolták Brahim el-Bakraouit, azt a szökésben lévő férfit, akit a Zaventem nemzetközi repülőtéren rögzített a biztonsági kamera a robbantók társaságában. A török hatóságok figyelmeztették a veszélyes személyre Hollandiát és Belgiumot is, de ezt figyelmen kívül hagyták.

A belga bel- és igazságügyi miniszterek emiatt felajánlották lemondásukat, de Charles Michel miniszterelnök nem fogadta el tőlük.

Brahim el-Bakraoui és a metróban robbantó Khalid el-Bakraoui szerepelt az amerikai adatbázisokban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.