„Merkel a megszorítások apostola”

A görög kormánypárt, a Sziriza spanyol megfelelőjeként emlegetett baloldali Podemos vezetője felszólította az európai szocialistákat, hogy vessenek véget az uniós megszorító politikának. Pablo Iglesias erről hétfői, madridi sajtótájékoztatóján beszélt, ahol Angela Merkel német kancellárt a „megszorítások apostolának” nevezte.
„Ez egy igen Európára, a társadalmi jogok Európájára, egy fellendülő Európára” – fogalmazta meg véleményét a politikus, aki már a népszavazás előtt is a „nemek” győzelme mellett érvelt. 

Mint mondta, a görögök igent mondtak arra a politikára, amely pontot tesz a megszorító intézkedések végére, és amely szerinte kudarcot vallott. Angela Merkelt a „megszorítások apostolának” nevezte.

A Podemos főtitkára szerint bizonyára létrejön a megállapodás Görögország és Európa között, de a következő lépést az uniónak kell megtennie az értelmes megoldás irányába. Sürgette a spanyol szocialistákat, Franciaországot és Olaszországot, hogy a folytatódó tárgyalásokon álljanak a görögök mellé.

Hangsúlyozta, hogy a népszavazás eredménye erősíti a görög kormányt.

A spanyol szocialista párt (PSOE) nem reagált a Podemos vezetőjének nyilatkozatára. Korábban tartott sajtótájékoztatóján Pedro Sánchez, a párt főtitkára az EU szolidaritását kérte Görögország irányában, ugyanakkor a görög kormány felelősségvállalását annak érdekében, hogy a dél-európai ország kilábaljon a válságból. Európának ki kell jelentenie, hogy nem engedi Görögországot kilépni az euróövezetből – mondta.

A tavaly januárban civilek által alapított, radikális baloldali Podemos a Szirizához hasonlóan élesen elítéli a nemzetközi hitelezők által előírt megszorításokat, és azok eltörlését ígérte a választóknak. A pártot Spanyolországban a harmadik politikai erőként tartják számon a kormányzó Néppárt (PP) és a szocialista párt mögött a májusi helyhatósági választásokon elért eredménye alapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.