galéria megtekintése

Andy Vajna is megijedt, Romániába viszi a tévécsatornáit

28 komment


M. László Ferenc

A román médiahatóság kedden engedélyezte, hogy Andrew G. Vajna három meglévő és öt tervezett tévéadója Romániából sugározzon műsort – közölte a Népszabadsággal Turos Lóránd, a romániai Audiovizuális Tanács (CNA) tagja.

A szervezet honlapja szerint a CNA kedden hatodik napirendi pontként tárgyalta a Chili TV, az Izaura TV, a Joy TV, a Kiwi TV, a Mozi+, a Prime, a Super TV2 és a Zenebutik ügyét.

Ezek bejegyzését Vajna Romániában alapított cége, a S.C. CEE Broadcasting Co. Srl. kérvényezte. A filmügyi kormánybiztos által december végén megvásárolt tévétársaság május elején jelentette be, hogy még idén öt új csatornát indítanak, kettőt (Fem3, Pro4) átneveznek, egyet (Super TV2) pedig átpozicionálnak. A Pro4 a jövő héttől már Mozi+ néven sugároz filmeket.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Polyák Gábor médiajogász szerint ez azt jelenti, hogy a TV2-csoport nyolc csatornája Romániában lesz bejegyezve, a román médiatörvénynek kell megfelelniük és a velük szemben felmerülő esetleges panaszokat, jogsértéseket a román médiahatóság fogja kivizsgálni, viszont a hazai reklámadót nem lehet megkerülni.

A kormánybiztos mostani lépése nem egyedi: a több mint száz magyar nyelvű adó többsége külföldön van bejegyezve, az RTL kábelcsatornái például Luxemburgban. Polyák lapunknak azt mondta, két szempont játszhat közre abban, hogy honnan sugároznak az adók. Az egyik a tartalmi szabályozás, a másik a médiahatóságnak fizetendő műsorszolgáltatási díj. Az előbbi sokkal szigorúbb Romániában, jobban odafigyelnek a gyerekek jogaira, a 15-ös karikát kapó showműsorokat például csak 11 óra után lehet adásba küldeni.

Ugyanakkor a CNA elsősorban a Romániában fogható csatornákat vizsgálja, a Magyarországra „küldött" adást akkor, ha a magyar médiahatóság kérvényezi a jogsértés kivizsgálását. Kérdés, hogy a Médiatanács tesz-e majd panaszt Vajna adóival kapcsolatban. Az RTL esetében volt már erre példa, a CNA meg is büntette a társaságot, ezt követően költöztették át a csatornáikat Luxemburgba.

Viszont könnyebbséget jelent, hogy Romániában gyakorlatilag nincs, vagy minimális a műsorszolgáltatási díj, tehát Vajna ezzel a lépéssel spórolni fog. Kerestük a TV2-t, hogy miért akarnak a szomszédos országból sugározni, a tévétársaság meglepő módon a brit népszavazással magyarázta a romániai bejelentkezést. Mint válaszlevelükben írták: „a Brexit, illetve a bővülő csatornaportfólió kapcsán a hatékonyabb működés érdekében több alternatívát is megvizsgáltunk, végül a román joghatóság mellett döntöttünk". Ugyanis a médiacégnek eddig is csak a főcsatornája volt idehaza bejegyezve, a Super TV2, a Pro4 és a Fem3 formálisan még Londonból sugározza a műsorát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.