galéria megtekintése

Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást

7 komment

NOL

Az ellenzéki ultrakonzervatív Jog és Igazságosság politikusa a szavazatok 53 százalékát kapta a hivatalban lévő elnök, Bronislaw Komorowski 47 százalékával szemben a vasárnap este fél tizenegykor közzétett exit poll eredmények szerint.

A Kaczynski-féle ultrakonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusa, Andrzej Duda lesz Lengyelország új elnöke – derül ki azokból az exit poll eredményekből, amelyeket vasárnap este fél tizenegykor tett közzé a lengyel TVN24 csatorna. Az Ipsos közvélemény-kutató adatai szerint – írja honlapján a Gazeta Wyborcza – Duda a szavazatok 53 százalékát szerezte meg a hivatalban lévő elnöknek, Bronislaw Komorowskinak viszont csak a voksok 47 százalékát sikerült begyűjteni a kétfordulós megméretés második felvonásában. A két héttel ezelőtti első fordulót szintén Duda nyerte. A részvételi arány ma 56,1 százalék volt.

Duda a lányával, Kingával, és a feleségével, Agatával ünnepelte a győzelmet a PiS varsói központjában
Duda a lányával, Kingával, és a feleségével, Agatával ünnepelte a győzelmet a PiS varsói központjában
Kacper Pempel / Reuters

Az urnazárás eredeti időpontja este kilenc lett volna, de egy 80 éves nő életét veszítette az egyik szavazóhelyiségben, emiatt pedig a szavazást és az azt kísérő kampánycsendet is meghosszabbították.

 

Komorowski az exit poll közzététele után nem sokkal elismerte a vereségét. – Tiszteletben tartom a döntést, amely fontos figyelmeztetés számomra és mindannyiunk számára is – fogalmazott a távozó államfő, aki minden ötödik szavazóját elveszítette az öt évvel ezelőtti elnökválasztáshoz képest. A választáson részt vevő nők 50,1 százaléka, a férfiaknak pedig az 56,1 százaléka Dudára adta a voksát.

A PiS varsói központjában üdvrivalgás tört ki Duda győzelmének a hallatán, helyszíni jelentések szerint a párt hívei az egyszerű „Duda az elnök!” felkiáltással ünneplik a párt jelöltjének a győzelmét. Szemeink előtt zajlik a történelem – kezdett bele a győzelmi beszédébe a 38 milliós ország leendő államfője.

Duda első fordulós győzelme az egész lengyel politikai elitet váratlanul érte, addig legalábbis úgy tűnt, hogy Komorowski simán nyeri a megméretést, a kormányzó jobboldali Polgári Platform (PO) nyolc hatalomban töltött éve alatt ugyanis Kelet-Európa legnagyobb gazdasága töretlenül fejlődött az általános európai recesszió közepette is. Ami Duda javára dönthetett – írja a Reuters –, az az, hogy a lengyelek többsége egyre kevésbé érzi ennek a fejlődésnek a hatásait, és a jelenleg Ewa Kopacz vezette PO-kormányra mutat bűnbakként, amiért csak szűk társadalmi rétegek részesülhetnek a jólétből. „Gazdasági fejlődés? Azt az átlagember alig érzi” – mondta erről a brit hírügynökségnek Zbigniew Pela, egy 53 éves vasúti munkás.

A brit gazdasági hetilap, az Economist egyik tekintélyes újságírója az eredmény kapcsán a Twitteren azt írta, a PO belelustult és önelégültté vált a hatalomban töltött évek alatt, és a pártnak teljes újrakezdésre van szüksége az őszi parlamenti választások előtt. „Komorowski beszéde nem túl reménykeltő. Lényegében azt állítja, hogy a lengyelek több mint 50 százaléka a demokrácia, a szabadság és a tolerancia ellen foglalt állást” – utalt eközben a távozó elnök reakcióira Marek Matraszek politikai elemző.

Komorowski távóban a választási központból. Semmi reménykeltő
Komorowski távozóban a választási központból. Semmi remény?
Pawel Kopczynski / Reuters

Kopacz a maga vasárnap esti gratulációjához hozzáfűzte, kormánya a lehető legjobb együttműködésre törekszik Dudával és az elnöki hivatallal. És megszólalt a PO korábbi sikerkovácsa, Donald Tusk volt miniszterelnök is, aki tavaly Kopacznak adta át a székét az Európai Tanács elnöki tisztéért. Ő egy szűkszavú közleményben Komorowskinak és Dudának is gratulált a szerepléshez, szintén a legjobbakról biztosítva az új lengyel államfőt.

A lengyelek kisebbik fele eközben attól tart, hogy Duda elnökségével újra egy Kaczynski-érához hasonló időszak köszönt be az országban, amikor Lech Kaczynski államfő és az ikertestvére, a jelenleg PiS-elnök exkormányfő, Jaroslaw Kaczynski vezetése alatt Varsó Berlinnel, Moszkvával és az Európai Unióval is a feszültséget kereste.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.