Amnesztiatörvényt írnak az öngyilkos nyugdíjasok miatt

Amnesztiatörvény kidolgozására kérte fel munkaügyi miniszterét Victor Ponta román kormányfő, miután az elmúlt hónapban több csalással vádolt nyugdíjas öngyilkosságot követett el. Olyan idős emberekről van szó, akik hamis iratokkal érték el, hogy a jogosnál nagyobb nyugdíjat kapjanak.
A román sajtó szerint eddig öten vetettek véget az életüknek attól való félelmükben, hogy vissza kell fizetniük az éveken át jogtalanul kapott összegeket.

– Borzalmasnak tartom, hogy emberek öngyilkosságot követnek el sok évvel korábbi dolgok miatt, arra kényszerülnek, hogy eladják a házukat. Sajnálatos, hogy ilyen szerencsétlenségek történnek, miután embereket beidéztek különféle intézményekhez – indokolta gesztusát a miniszterelnök csütörtökön. Ponta reményét fejezte ki, hogy a parlamenti képviselők is megértik: „apró erőfeszítésről" van szó, amellyel olyanokon segítenek, akik „a múltban talán tévedtek, de nem azért tették, hogy meggazdagodjanak".

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a napokban vádat emelt több orvos ellen, akik csúszópénz fejében segítettek a nyugdíjazási dossziék meghamisításában. A nyomozás több mint ezer személyt érint.

Az ellenzék és független elemzők bírálták a kormányfő gesztusát. Úgy vélték, egy esetleges amnesztia gyakorlatilag lenullázná az ügyészek erőfeszítéseit, és a korrupciót bátorítaná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.