Háborús bűncselekménnyel vádolják a Hamászt

Az Amnesty International által készített jelentés szerint palesztin fegyveresek civileket öltek meg a 2014-es gázai konfliktus során, ezzel pedig háborús bűnt követtek el.

A nemzetközi emberi jogi szervezet beszámolóját két másik dokumentum is megelőzte a tavalyi év végén, amelyekben Izraelt teszik felelőssé a konfliktusért, és a zsidó államot vádolják háborús bűnökkel, amiért palesztinok otthonait támadták.

A gázai konfliktus viszonylag gyors lefolyású volt, ötven napig tartott, de rengeteg halálos áldozatot követelt. Az ENSZ adatai alapján több mint 2100 palesztin, többségében civilek, és hetvenkettő izraeli katona és civil vesztette életét – emlékeztet a Guardian cikke.

A jelentés azt írja, hogy palesztin fegyveresek – beleértve a Hamász arab katonai csoportot is – a nemzetközi jogot megsértve támadtak rakétákkal és aknavetőkkel ismeretlen civil célpontokra. Egy ilyen incidens során vesztette életét hat izraeli civil és tizenhárom palesztin, amikor találat érte az egyik gázai menekülttábort.

A palesztinok korábban azt állították, hogy ezért a támadásért Izrael a felelős, de az Amnesty közölte, független fegyverszakértők a bizonyítékok alapján arra jutottak, hogy a katonai akciót a palesztin fegyveresek hajtották végre.

A nemzetközi emberi jogi szervezet jelentése egyúttal tartalmazza azt is, hogy a fegyveresek nemzetközi jogot sértettek azzal, hogy civilek által lakott épületekben vagy az ENSZ iskoláiban tárolták lőszereiket, és olyan helyeken indítottak támadást, ahol több száz civil menedéke található.

Philip Luther, az Amnesty képviselője az ENSZ-szel és a Nemzetközi Büntetőbírósággal történő együttműködésre szólította fel az izraeli és palesztin feleket. A Hamász egyelőre nem kommentálta a nemzetközi jogvédő szervezet jelentését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.