galéria megtekintése

Amint elhagyják a lányok menekülttábort, lecsapnak rájuk

8 komment


Veres Dóra

Az Európába menekülő nigériai nők 80 százalékát kényszeríthetik prostitúcióra. Egy civil szervezet rajtuk próbál segíteni már a partot érésük pillanatában.

Könnyen megnyílnak, miután elmondjuk nekik, hogy tudjuk, min mennek keresztül. Hiszen az én feleségemet is prostitúcióra kényszerítették az embercsempészek – mondta a Népszabadságnak Alberto Mossino, a menekültek és prostituáltak beilleszkedését segítő, PIAM nevű szervezet vezetője. Házastársa, Princess Inyang Okokon 1999-ben érkezett Olaszországba hamis papírokkal Nigériából. Háromgyermekes egyedülálló anyaként komoly anyagi gondjai voltak. Egy ismerőse munkát ajánlott neki. Azt hitte, egy étteremben fog dolgozni, ám egy madámnál kötött ki. Közölték vele, hogy 45 ezer euróval (közel 14 millió forinttal) tartozik, amiért Európába hozták, majd kiállították a sarokra.

 Olasz rendőrök nigériai prostituáltat tartóztatnak le
Olasz rendőrök nigériai prostituáltat tartóztatnak le
Nairaland.com

Első nap nem volt hajlandó dolgozni. Másnap megverték és megfenyegették: megölik, ha nem fizet. Ám hiába dolgozott az északnyugat-olaszországi Turin utcáin több mint nyolc hónapon keresztül, az adósságot csak nem tudta törleszteni.

– Azt ígérik a lányoknak, három hónap alatt rendezhetik a kölcsönt, de alig marad pénzük, miután kifizetik a lakbért és a helyüket az utcán – mondta Mossino, aki egy este, hazafelé tartva látta meg Princess Inyang Okokont. A nő eleinte nem akarta elhinni, hogy a férfi segíteni akar neki, ám nem tágított. Kifizette a nő adósságát, és a Turintól mintegy 50 kilométerre fekvő Astiba költöztek.

 

 

Princess Inyand Okokont hónapokon át fenyegették az embercsempészek
Princess Inyand Okokont hónapokon át fenyegették az embercsempészek
Nairaland.com

2000-ben néhány emberi jogi aktivistával együtt megalapították a ­PIAM-ot. Már több mint kétszáz nigériai nőnek segítettek új életet kezdeni. Szállást, jogi segítséget, egészségügyi ellátást és képzéseket biztosítanak számukra, és segítenek nekik munkát keresni. Rendszeresen utaznak Szicíliába, hogy a menekülteket szállító hajók partot érése után, még az emberkereskedők előtt beszéljenek az áldozatokkal. – Mielőtt útnak indulnak, kapnak egy telefonszámot, amit Olaszországba érve fel kell hívniuk. Ha időben figyelmeztetjük őket, van rá esély, hogy a befogadóközpontokban maradnak – mondta Mossino.

Simona Moscarelli, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) emberkereskedelemmel foglalkozó munkatársa lapunknak úgy fogalmazott:  válsághelyzet van. 2016 első hat hónapjában közel négyezer nigériai nő érkezett Olaszországba, majdnem kétszer annyi, mint amennyit 2015 első félévében regisztráltak. Tavaly összesen 5633-an érkeztek. A szexuális célú emberkereskedelem már több mint három évtizede virágzik a két ország között, de a menekültválság óriási lökést adott neki. Moscarelli szerint a forgatókönyv szinte mindig ugyanaz.

Nehéz anyagi helyzetben lévő, vagy a Boko Haram iszlamista terrorszervezet elől menekülő lányokat környékeznek meg a nigériai bűnszervezetek, azt ígérve, az Európába vezető út költségeit később törleszthetik. Szállodai, éttermi munkát és szállást ajánlanak nekik, ám amint elhagyják a befogadóközpontokat, lecsapnak rájuk. Sokszor megvárják, míg a lányok megkapják a menekültstátuszt vagy a tartózkodási engedélyt, másokat néhány nappal a partot érés után elvisznek. – Szinte senki sem mer a hatóságokhoz fordulni, mert a csempészek megfenyegetik őket és Nigériában maradt családjukat is – mondta az IOM szakértője.

Úgy véli, a helyzet nem fog javulni egészen addig, amíg az alapvető körülmények nem változnak. Amíg Nigériában az emberek továbbra is éheznek, a Boko Haram pedig tízezreket fenyeget, addig sem a veszélyes út, sem a brutális emberkereskedők nem tartják vissza a nőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.