Amikor odavész a teljes csapat

A Lokomotív Jaroszlavl jégkorongcsapatát szerdán ért tragikus légi baleset csak egy a sportvonatkozású katasztrófák hosszú sorában. Igaz, hasonló, a teljes csapatot kiirtó balesetre utoljára tizennyolc éve volt példa.

1949. május 4.: A Torino szériában ötszörös olasz bajnok, az itáliai válogatott játékosainak többségét adó futballcsapatát szállító Fiat G212CP típusú repülőgép leszállás közben viharba került, és a Superga domb oldalának ütközött. A fedélzeten tartózkodó 31 személy életét veszítette, köztük volt a csapat 18 futballistája, az edzők, vezetők – köztük két magyar, Egri-Erbstein Ernő és Schubert Gyula –, valamint több újságíró. Kubala László, akit a Torino szerződtetni akart, családi okokból nem utazott Lisszabonba a csapattal.

A Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapattal a fedélzetén a Volga folyó partjára zuhant egy Jak-42-es repülőgép
Rescue divers work next to the wreckage of a plane that crashed near the Russian city of Yaroslavl, September 8, 2011. A passenger plane carrying a Russian ice hockey team to a season-opening match crashed after takeoff from a provincial airport on Wednesday, killing 43 people and plunging the Russian and international sports world into grief. REUTERS/Maxim Shipenkov/Pool (RUSSIA - Tags: TRANSPORT DISASTER SPORT ICE HOCKEY POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

1958. február 6.: A Manchester United csapatának katasztrófája során a British European 609-es járata a müncheni repülőtér latyakos kifutójára zuhant vissza. A fedélzeten lévő 44 emberből 23 meghalt. Gregg kapus a lángoló roncsoknál maradt és több embert ő húzott ki a gépből. Nyolc játékos veszett oda, még ketten soha többé nem léphettek pályára sérüléseik miatt. Matt Busby kapitány és Bobby Charlton is a túlélők között volt. Meghalt viszont Miklós Béla, aki utazási ügynökként ült a gépen.

1970. október 2.: A Wichitai Állami Egyetem amerikaifutball csapatának tizennégy játékosa vesztette életét, amikor gépük lezuhant Coloradóban.

1970. október 14.: Nem egészen két héttel később a Marshall Egyetem teljes, 44 tagú amerikaifutball csapata odaveszett egy hasonló baleset során Nyugat-Virginiában.

1972. október 11.: Az uruguayi rögbiválogatott 30 tagja halt meg, amikor gépük lezuhant az Andok chilei oldalán. A tizenhat túlélő részben annak köszönheti életét, hogy evett a holttestekből.

1976. október 6.: A kubai vívóválogatott 24 tagja is a 73 halott között volt, amikor Castro-ellenes terroristák felrobbantották a Venezuelából hazatartó Cubana de Aviación utasszállítót. Az egyik tettest nemrégiben mentették fel az illegális bevándorlás vádja alól és szabadon él az Egyesült Államokban.

1977. december 13.: Az Evansville Egyetem férfi kosárlabda csapatának tizennégy tagja halt meg egy indianai légi balesetben.

1979. augusztus 11.: Ukrajna fölött összeütközött két szovjet utasszállító, az egyiken utazott a Pahtakor Taskent labdarúgó csapata. Mind a tizenhét játékos meghalt, együtt a vezetőkkel és edzőkkel.

1980. március 14.: Az USA amatőr boxválogatottjának húsz versenyzője, edzője és vezetője vesztette életét egy Varsó melletti légi katasztrófában.

1987. december 8.: A perui légierő Fokkere a Csendes-óceánba zuhant. A fedélzeten lévő 43 emberből egyetlen egy élte túl a katasztrófát, odaveszett az Alianza Lima teljes futballcsapata.

1989. június 7.: A surinami Paramaribo repülőterén szerencsétlenül járt egy repülőgép, a 174 halott között volt 23 surinami és holland labdarúgó, akik egy vegyes csapatban játszottak.

1993. április 28.: A zambiai futballválogatott 18 tagja és 5 vezetője halt meg, amikor gépük az Atlanti-óceánba zuhant.

2011. szeptember 7.: A Lokomotiv Jaroszlavl jégkorong klub játékosait szállító Jak-42 repülőgépet közvetlenül felszállás után érte baleset. A gépen 45 ember tartózkodott, a teljes, világ-és olimpiai bajnokokból álló, az orosz profiligában szereplő csapat, valamint orvosok, edzők. A tragédiát két ember élte túl, de mindketten válságos állapotban vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.