galéria megtekintése

Amerikáig hallatszott Bayer rasszizmusa

32 komment


Kőműves Anita

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum már évek óta jól ismeri Bayer Zsolt írásait és már három évvel ezelőtt is felhívta rá az amerikai kongresszusi képviselők figyelmét. Lapunk kérdéseire a múzeum kommunikációs igazgatója, Andrew Hollinger válaszolt e-mailen.

– Hogyan értesültek arról, hogy Bayer Zsolt megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét?

– A díjról beszámolt a magyar média így természetesen nagyon gyorsan a múzeum, illetve az amerikai külügyminisztériumnak az antiszemitizmus elleni harccal, illetve annak megfigyelésével foglalkozó különmegbízottjának tudomására jutott.

– Ismerték korábban Bayer munkásságát?

– Bayer rasszista írásai és kijelentései nem újak és széles körben ismertek, köztük a múzeumunkban is. A múzeum munkatársa külön felhívta a figyelmet Bayer zsidókról és romákról tett sértő kijelentéseire, amikor 2013-ban a Kongresszus Európai Biztonsági és Együttműködési Bizottsága előtt tanúskodott.

 

– Felvették-e a kapcsolatot az ügyben amerikai politikusokkal?

– A múzeumunk az Egyesült Államok szövetségi kormányának egyik intézménye és természetes, hogy állandó kapcsolatban állunk a kormányzat többi ágával.

– Kapcsolatba léptek-e közvetlenül magyar politikai vezetőkkel az ügyben, vagy tervezik-e, hogy ezt teszik?

– Az állásfoglalásunkra felhívtuk a Nemzetközi Holokauszt Emlékbizottság magyar delegációvezetőjének figyelmét. 2015-től csupán néhány hónappal ezelőttig Magyarország töltötte be az Emlékbizottság elnöki posztját, azét a testületét, amely a Holokauszt emlékét megőrizni és a jelenkori antiszemitizmus ellen harcolni hivatott.

Bayer kitüntetése súlyos kérdéseket vet fel, különös tekintettel  Magyarország közelmúltban betöltött szerepére a szervezetben.

– Milyen gyakran történik meg, hogy a múzeum elítélő állásfoglalást jelentet meg külföldi országokban történt eseményekkel kapcsolatban?

– A múzeum akkor ad ki állásfoglalást, amikor azt jelentős események indokolják. A közelmúltban adtunk ki elismerő nyilatkozatot arról, ahogyan a moldáv parlament igyekszik szembenézni a Holokauszt szerepével az ország múltjában. Sajnos ma pedig el kell ítélnünk egy olyan fejleményt Magyarországon, amely azt mutatja, hogy a magyar kormány jutalmazza és ösztönzi a rasszizmust, antiszemitizmust és a romaellenes előítéleteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.