Amerikai dokumentumfilmest vettek őrizetbe Venezuelában

Timothy Tracyt összeesküvéssel, bűnözésre való szövetkezéssel és hamis dokumentumok használatával vádolták meg egy caracasi törvényszéken.

Tracyt a venezuelai főváros repülőterén fogták el, amikor távozni készült az országból. Azóta a belügyminisztérium különleges börtönében tartják. A 35 éves dokumentumfilmes Under Siege címmel  többek között a Discovery Channelnek forgatott az Egyesült Államok és Kanada határán zajló csempészetről. Venezuelában most azzal vádolják, hogy a választások után erőszakcselekményekre buzdított, ezért fizetett is embereket, a vád szerint az amerikai titkosszolgálat megbízásából.

Azt még csütörtökön jelentette be a Hugo Chávez márciusi halála miatt rendezett az április 14-i választások győztese, a hivatalosan is elnöknek beiktatott Nicolás Maduro, hogy személyesen rendelte el Tracy őrizetbe vételét. Letartóztatták Antonio Rivero nyugalmazott dandártábornokot is azzal a váddal, hogy a választásokat követően erőszakra lázított. Rivero még 2010-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kifogásolta a venezuelai hadseregnél alkalmazott kubai tanácsadókat. Bizonyítékként most bemutattak egy felvételt egy választás utáni ellenzéki tüntetésről, amelyen Rivero beszélt. Hatósági közlések szerint a felvételt Tracy készíthette, ugyanis a holmijában találtak rá.

Tracy egyik munkatársa, a venezuelai Tuki Jencquel szerint az amerikai filmes csak a mélya politikai megosztottságot akarta bemutatni a készülő filmjében, és nem állt szándékában nem állást foglalni egyik oldal mellett sem. Ellenzéki diáktüntetésekre éppúgy elment, mint a keményvonalas chavezisták közé – idézte Jencquelt a New York Times.

Henrique Capriles, az ellenzék közös jelöltje mintegy 270 ezer vokssal, 1,8 százalékkal kapott kevesebbet a chavezista utódjelölt Madurónál az április 24-én tartott választásokon. Az ellenzék azonnal a szavazatok újraszámlálását követelte, a választások utáni első 24 órában kitört összetűzések során nyolcan vesztették életüket. Miután Maduro részt vett Limában a venezuelai helyzetnek szentelt rendkívüli Unasur-csúcson, a választási bizottság bejelentette, hogy újraszámolják a voksok egy részét.

A választási bizottság elnöke, Tibisay Lucena szombaton az országos televíziós és rádióhálózatban az ellenzék által benyújtott mintegy 300 választási panasszal kapcsolatban közölte, hogy nincs bizonyíték olyan esetre, amely „a nép akaratát” megváltoztatta volna. Jelezte másrészt, hogy a voksok ellenőrzése május 2-án kezdődik, s várhatóan június 4-én ér véget, ennek során a választási helyek azon 46 százalékára terjed majd ki az ellenőrzés, ahol a választások végeztével nem vetették egybe a leadott szavazatokat a komputerizált eredménnyel. Emlékeztetett arra, hogy április 14-én 20 800 szavazó helyen az induló politikai erők képviselőinek jelenlétében végezték el az ellenőrzést, és nem volt egyetlen tévedés sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.