Amerikai tábornokot öltek meg Afganisztánban

Az úgynevezett green-on-blue támadásban egy német dandártábornok és még 15 ember sérült meg. Az Egyesült Államok háborúban Vietnam óta nem veszített tábornoki rangú katonát.
Egy kétcsillagos amerikai tábornok – vezérőrnagy – életét vesztette, 15 ember pedig megsérült, amikor egy támadó tüzet nyitott rájuk a kabuli Mohamed Kaszim Fahim nemzetvédelmi egyetemen kedden. A helyi idő szerint dél körül történt merénylethez a támadó az afgán hadsereg egyenruháját vette fel. A helyszínen lelőtték. Az egyetem – írja a CNN – a Camp Qargha nevű brit katonai támaszponton van.

Azt, hogy a halálos áldozat az amerikai hadsereg kétcsillagos tábornoka, az ABC televízió jelentette először, az AP kérdésére pedig a Pentagon is megerősítette valamivel később. A Spiegel írja, hogy a sérültek között van egy német dandártábornok is. Ő állítólag nincs életveszélyben. A New York Times szerint az amerikai vezérőrnagyra közvetlen közelről adták le a halálos lövést.

Az afganisztáni NATO-misszió, az ISAF egyelőre csak annyit közölt, hogy vizsgálódik, és csak később fog a nyilvánosság elé állni hivatalos bejelentéssel az ügyben. Az afganisztáni védelmi minisztérium szóvivője, Mohamed Zahir Azimi szerint terrortámadás történt, amelyhez a merénylő afgán katonai egyenruhába bújt, más jelentések szerint viszont úgynevezett green-on-blue támadásról van szó, amikor az afgán hadsereg valamelyik katonája támad rá az ISAF-erőkre – amelyekkel elvileg együtt harcol a tálibok és a többi afganisztáni szélsőséges iszlamista szervezet ellen.

A „green-on-blue” gyilkosságoknak tavaly 16, 2012-ben viszont még 53 halálos áldozatuk volt tíz, illetve 38 támadás során.

A vezérőrnagy nevét a családja értesítéséig nem hozzák nyilvánosságra. A legmagasabb rangú amerikai katonatiszt, aki életét vesztette az afganisztáni háború eddigi tizenkét éve alatt. Tábornoki rangú amerikai katonatiszt – emlékeztet a New York Times – Vietnam óta nem halt meg harci cselekmények során. Egy altábornagy, Timothy L. Maude – az amerikai hadsereg személyzeti csoportfőnökségének a helyettes vezetője – 2001. szeptember 11-én, az al-Kaida Pentagon elleni terrortámadásában halt meg.

Az egyelőre nem világos, hogy a táliboknak van-e közük a keddi akcióhoz. Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő egyelőre csak annyit mondott: információkat gyűjt, de az egyetemen sok a tálibokhoz lojális katona, és nem lepné meg, ha az egyikük nyitott volna tüzet. A szivárgó információk szerint a támadó nem újonc volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.