Amerikai segítség a gázszámlákhoz

Az Egyesült Államok gazdasági segítséget akar nyújtani Ukrajnának – ez volt a lényegi mondanivalója Barack Obama amerikai elnöknek, amikor szerdán Varsóban találkozott ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval. Az amerikai támogatás formájáról egyelőre még nincs hír, de Obama tegnap azt mondta, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot, az amerikaiak ott lesznek, hogy Ukrajna átvészelje a telet. Moszkva 2,2 milliárd dollárt akar behajtani Kijeven azért a gázért, amelyet az orosz energiaóriás, a Gazprom leszállított, a pénzt viszont nem kapta meg érte.

Porosenkót – akit Obama szerdán bölcs választásnak nevezett – tíz napja választották meg új ukrán elnöknek az ellenzéki tüntetéssorozat nyomán februárban megbukott és Oroszországba menekült Viktor Janukovics helyére. A volt gazdasági minisztert és csokimilliárdost szombaton fogják beiktatni  Azelőtt, hogy Obamával, találkozott volna, John Kerry külügyminiszter már tárgyalt vele a varsói Marriottban, ahol az Obamát kísérő amerikai küldöttség lakik. A kijevi beiktatási ceremóniára Joe Biden alelnök megy el.

Lengyelországban ma van a Szabadság Napja, amelyen most a kommunizmus bukásának a 25. évfordulóját ünneplik. Obama ebből az alkalomból beszédet is tartott a lengyel fővárosban, de az ukrán válság miatt látogatás középpontjában mégsem ez, Az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet Oroszország márciusban annektálta, és később is invázióval fenyegette a keleti szomszédját. Obama tegnap Varsóban azzal a hírrel szállt le az elnöki különgépről, az Air Force One-ról, hogy az Egyesült Államok egymilliárd dolláros védelmi segítséget nyújt az európai szövetségeseinek. A történelem megtanított – és ezt senki nem érti jobban  a lengyeleknél – hogy Európa békéjének a sarokkövét a területi egység, a szuverenitás és a szabadság jelenti, a képesség, hogy az emberek maguk dönthessenek az országuk jövőjéről. Ezt most Oroszország fenyegeti a Krím annektálásával és a kelet-ukrajnai ténykedésével” – utalt a donyecki és a luganszki szeparatisták által gerjesztett erőszakra az amerikai elnök.

Obama a lengyel fővárosból holnap Brüsszelbe, a G7-országok csúcsértekezletére utazik tovább, ami után  a második világháborús partraszállás, a D-Day 70. évfordulójára emlékezni Franciaországba utazik tovább. Bár hivatalos találkozóról nincs szó, a normandiai megemlékezéseken nehéz lesz elkerülnie azt a Vlagyimir Putyint, aki orosz elnökként hívtak meg az évfordulóra, amelyen 17 másik államfő társaságában vesz részt. Obama és Putyin többször is beszéltek telefonon az ukrán válságról, de személyesen nem találkoztak. Vendéglátójuk, Francois Hollande francia elnök csütörtökön biztosan nem marad éhes. Hogy Obama és Putyin minél inkább elkerülhesse egymást, Párizsban külön-külön vacsorázik velük, az egyikükkel valószínűleg az elnöki rezidencián, az Élysée-palotán kívül.

Putyin ezen kívül találkozni fog Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit miniszterelnökkel is. 

Az Egyesült Államok és az Európai Unió több szankciókörben is büntetett már orosz cégeket és politikusokat Ukrajna miatt, de a rengeteg kétoldalú kereskedelmi kapcsolat miatt Franciország nem számít a büntetőintézkedések nagy hívének – ahogy egyébként Németország sem az.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.