Amerikai harci géppel repült a román miniszterelnök

Ponta az aranyosgyéresi (Campia Turzii) katonai repülőtéren nyilatkozott, azután, hogy a Dacian Viper 2014 nevű amerikai-román közös légi hadgyakorlat keretében maga is több mint félórát repült egy amerikai F-16-os harci gép fedélzetén.

Ponta - miután szerdán minden szükséges orvosi vizsgálaton átesett és megszerezte a Pentagon hozzájárulását - a román légierő egyenruhájában jelent meg a kifutópályán, és a másodpilóta helyére ült be az amerikai pilóta mögé a kétüléses harci gépen. Politikai ellenfelei eddig is előszeretettel emlegették másodpilótaként a román miniszterelnököt arra utalva, hogy politikai karrierje előtt navigátorként vett részt raliversenyeken. „Ezzel a hadgyakorlattal is jelezni akartuk, hogy Románia nincs egyedül, számíthat szövetségeseire itt a NATO keleti határán, amikor folytatódik az Ukrajna elleni agresszió" - fogalmazott a közös hadgyakorlat záróünnepségén a román kormányfő.

Hozzátette: Románia számára most az a legfontosabb, hogy a konfliktusövezet ne terjedjen ki a Moldovai Köztársaságra is. Ponta arra utalt, hogy előző nap a román többségű Moldovától való elszakadásra törekvő, oroszok lakta úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaság függetlenségének elismerésére szólította fel Oroszországot, az ENSZ-t és az Európai Uniót. Rámutatott: a nemzetközi jog durva megsértése lenne, ha Moszkva eleget tenne a szakadár terület felkérésének. A Dnyeszter-mellék több mint két évtizede kikiáltott függetlenségét eddig senki sem ismerte el.

Az április 10-e és 17-e között több mint 200 román és 250 amerikai katona részvételével lezajlott közös légi hadgyakorlaton a román fél MiG-21 LanceR típusú, az amerikai légierő pedig F-16-os repülőgépekkel vett részt.

Ponta kifejezte meggyőződését, hogy a román pilóták kiemelkedő "határőrei" lesznek a NATO-nak, amikor majd néhány év múlva maguk is F-16-okkal repülhetnek. Románia ugyanis 12 darab használt F-16-ost vásárol Portugáliától, amelyeket - felújításukat követően - 2017-től állítanak hadrendbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.