Amerikai gépet kóstolgatott egy kínai vadászgép

Kedden egy kínai Szu-27-es vadászrepülőgép veszélyesen közel mentek egy amerikai haditengerészeri P-8 Poseidon típusú üzemanyag szállító repülőgéphez ment közel, ami egy rutin műveletet hajtott végre a nemzetközi vizek felett, a kínai Hajnan-szigetnél – állítja a Pentagon.

Az amerikai szóvivő szerint a kínai gép nem biztonságosan és szakszerűtlenül járt el. A vadászgép tíz méteres közelségbe került az amerikai géptől, összesen háromszor közelítette meg, egyszer felette, alatta és mellette. A manőver nagyon közel volt és nagyon veszélyes volt – állítja a szóvivő, aki hozzátette ez az eset csökkenti a jó amerikai-kínai kapcsolatok iránti erőfeszítéseket.

A BBC szerint ez már a negyedik ehhez hasonló eset március óta. Decemberben Kína jelentette, hogy egyik vadászgépe „ találkozott" egy amerikai rakéta cirkálóval. Amerikai források szerint a találkozás során majdnem összeütközött a két jármű a Dél-kínai-tenger felett.

Az eset előtt nem sokkal Kína egy légvédelmi azonosító zónát hozott létre a Kelet-kínai-tengeren, mondván, hogy azoknak a gépeknek, amik keresztül repülnek ezen a zónán, kínai szabályokat kell követniük, beleértve a repülési tervek bejelentését. Amerika, Japán és Dél-Korea visszautasította ezt és egy be nem jelentett katonai géppel repült be a légtérbe. Az Egyesült Államok egyoldalú kísérletnek nevezte a lépést, mely során a régió status quo-ját akarták megváltoztatni.
A legsúlyosabb eset az elmúlt években 2001-ben történt, amikor egy kínai vadászgép összeütközött az amerikai haditengerészet EP-3 típusú kémrepülőjével. Az ütközéskor a kínai pilóta meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.