Amerika figyelmeztette Orbánt a moszkvai út előtt

Orbán Viktor miniszterelnök diplomáciai szempontból érzékeny pillanatban látogat a jövő héten Moszkvába. A NATO és az Európai Unió egyaránt aggodalommal szemléli a Kreml ukrajnai agresszióját és harcias retorikáját.
Elsősorban a Baltikum, Magyarország és Románia biztonságának garantálására négyszeresére növelték az amerikaiak európai védelmi költségvetését. Az Egyesült Államok kétségbeesett erőfeszítéseket tesz a szíriai fegyverszünet érdeké­ben, és igyekszik elkerülni, hogy saját légiereje közvetlen harcérintkezésbe keveredjen az Aszad elnök ellenzékét bombázó orosz repülőgépekkel. Ebben a helyzetben az Egyesült Államok, a NATO és az EU számára egyaránt fontos, hogy a magyar kormány ne bátorítsa újabb kalandokra Vlagyimir Putyin elnököt, és ne vásároljon orosz fegyvereket.

A Népszabadság már korábban megírta, hogy Putyin és Orbán tárgyalásain külön pont lesz a magyar helikopterpark orosz gyártmányokkal történő megújítása. A magyar kormány évek óta halogatja a mintegy 172 milliárd forintos beszerzést, amelynek keretében 22-24 katonai és 6-8 polgári helikoptert vásárolna.

A Népszabadság úgy tudja, az elmúlt hetekben az USA diplomáciai csatornákon keresztül felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy biztonsági és politikai szempontból is azt tartják szerencsésnek, ha a NATO tagjai a szövetség orszá­gaiban gyártott fegyverzetet vásárolnak. Ez erősíti a szövetség összetartását, és garantálja a folyamatos pótalkatrész- és kenőanyag-ellátást.

Putyin és Orbán megbeszélésein várhatóan szóba kerül az unió által a Krím félsziget bekebelezése miatt elrendelt és félévente meghosszabbított szankciók ügye. Bár Magyarország hangsúlyozza, milyen gazdasági hátrányt jelentenek számára az agrárexportot érintő orosz válaszlépések, a magyar kormány nem tudta elérni a szigor enyhítését.

Orbán moszkvai útja előtt Szijjártó Péter az Egyesült Államokba látogat. New Yorkban részt vesz az ottani magyar kereskedőház rendezvényén, utána pedig feltehetőleg a texasi Dallas-Fort Worthbe repül, ahol az American Airlines légitársasággal tárgyal. Forrásaink nem tudnak róla, hogy a külügyi tárca vezetőjét fogadnák az amerikai külügyminisztériumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.