Amerika újra népszerűbb Oroszországnál

Az Egyesült Államok négy év után ismét megelőzte Oroszországot a globális népszerűségi listán – derül ki a BBC országok megítélését vizsgáló friss közvéleménykutatásából. Iránt a megkérdezettek több mint fele elutasítja.

Az Egyesült Államok négy év után ismét megelőzte Oroszországot a globális népszerűségi listán – derül ki a BBC országok megítélését vizsgáló friss közvéleménykutatásából. A kedvező változás egyik oka Barack Obama megválasztása, a másik pedig az, hogy Oroszország – Kínával együtt – nagyot esett a világ szemében.

Bár az Egyesült Államok megítélése enyhe javulást mutat, 20 ország 13 ezer megkérdezettje döntően továbbra sem szimpatizál Washingtonnal.

A közvéleménykutatást a BBC munkatársai Obama beiktatását követően végezték. A nemzetközi üdvrivalgásás ellenére a nagyhatalom továbbra is rossz színben tűnik fel az emberek többsége szemében. Az első szinesbőrű elnök megválasztásával bekövetkezett változás azonban szembeötlő: először 2005 óta az Egyesült Államok megelőzte Oroszországot a pozitív megítélés ranglistáján.

A felmérést a GlobeScan készítette a marylandi egyetemen az emberek nemzetközi politikához való viszonyulását kutató PIPA-programjával karöltve. Az eredmény elkeserítő képet festett Oroszországról és Kínáról. Utóbbinak „úgy tűnik, nem volt elég egy olimpiát rendeznie, hogy árnyalja a képet” - mondta el a BBC-nek Doug Miller, a GlobeScan igazgatója. Kína pozitív megytélése hat százalékponttal 39 százalékra csökkent, és 40 széázaléknyian utasítják el.

Oroszország fellépése országhatárain túl mindaddig nem lesz szimpatikus, amíg az egykori Szovjetunióra emlékeztető módon működik – tette hozzá Miller. Oroszország az emberek 30 százalékának rokonszenvezik, 42 százalékos elutasítottság mellett.

Steven Kull, a PIPA elnöke az Egyesült Államokkal kapcsolatban elmondta, hogy az emberek még várják az Obamához fűzött reményeik beteljesülését. A beiktatás még nem elég az USA-ról kialakult kép radikális megváltoztatásához.

Az éllovasok között Németország szokásához híven vitte a prímet. A megkérdezettek 61 százaléka kedvezően nyilatkozott a nyugat-európai országról. Latin-Amerikában Brazília áll az élen, amely a megkérdezettek 43 százalékának rokonszenvét bírja.

A negatív megítélésű országok között Irán, Izrael, Pakisztán és Észak-Korea is hozta a papírformát. A sereghajtó Iránnal szemben a megkérdezettek 55 százaléka nyilvánította ki ellenszenvét, míg Izrael 50 százalékos nemtetszési indexet tudhat magáénak. A közvéleménykutatás körébe eső 21 országból 19-ben inkább elutasítják a zsidó államot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.