Amerika már a konzervatívoknak hisz

A leplezetlenül republikánus, propagandaízű hírközlési stratégiájáról ismert Fox Newst tartják a legkevésbé elfogult hírtelevíziónak az Egyesült Államokban.

A Public Policy Polling közvélemény-kutató friss felmérése szerint az amerikai választókorúak közel fele elfogulatlannak és objektívnek tartja a több mint tízmillió nézővel büszkélkedő jobboldali Fox News híradásait. Hitelesség tekintetében a Fox News után a CNN, az ABC News majd az MSNBC következik. A CNN-t a Fox legfőbb riválisát csak 39 százalék tartja objektívnek. Elsősorban a jobboldali nézők elégedettek a Fox Newsszal: a statisztikákból az is kiviláglik, hogy a Republikánus Párt híveinek 74 százaléka tartja hitelesnek a jobboldali adót, míg a baloldali érzelműek mindössze 30 százaléka hisz a mottója szerint pártatlan és kiegyensúlyozott csatornának, amely agresszív – és feltűnő sikereket magáénak tudó – kampánnyal szólítja meg a republikánus érzelmű embereket. Szakértők szerint ez utóbbinak köszönhető, hogy a Fox Newst napról napra több mint százmillió amerikai kábel-előfizető nézi, ami – derül ki a felmérésből – 10 százalékkal több a CNN nézettségénél. (Főműsoridő tekintetében a CNN tavaly októberben nézettségi mélypontra süllyedt: a hírtelevíziózás alapítóját három vetélytársa – a Fox News mellett az MSNBC és a HLN is megelőzte.)

A mostani felmérés készítője szerint rendkívül aggasztó, hogy a szerinte nyilvánvalóan jobboldali propagandát folytató adót mértéktartónak tekintik. „Az érdemi politikai vita lehetősége szempontjából aggályos, hogy a választók hitelesnek tekintik a Fox Newst. A jelenség arra utal, hogy a hazug üvöltés hangja elnyomja a visszafogottan kifejtett igazságét” - nyilatkozta Dean Denham, a demokratákhoz közel álló Public Policy Polling igazgatója. Közkeletű demokrata vádak szerint a konzervatív Rupert Murdoch sajtócézár tulajdonában lévő Fox News – amelyre oroszlánrész hárult z iraki inváziót felvezető Bush-kampányban – rutinszerűen ferdíti el az iraki és az afganisztáni hadszíntéren tapasztalt tényeket – egy 2003-as felmérés szerint nézői hajlamosabbak is az eseményeknek ellentmondó félreértésekre. Maguk a demokrata választók egyébként az NBC-t kapcsolják be legszívesebben híréhségük kielégítésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.