Álláskeresőket tapostak halálra egy nigériai stadionban

A nigériai belügyminiszter nem hajlandó lemondani, és az álláskeresőket vádolja a szombati tömegbalesetben elhunytak haláláért.

Szombaton több tízezer nigériai álláskereső gyűlt össze egy stadionban, hogy kitöltsenek egy tesztet. Abban reménykedtek, hogy ha sikeresen megválaszolják a kérdéseket, övék lehet a mintegy ötezer állás valamelyike. (Nigériában igen magas a munkanélküliség, hivatalos adatok szerint 2011-ben 23,9%-on állt. A nyugat-afrikai országban különösen a fiatalok találnak rendkívül nehezen munkát.) Munka helyett azonban zavargás tört ki, amit pánik követett. A több tízezres tömeg menekülni kezdett a stadionból, és eközben többeket agyontapostak.
Afolabi Sotunde / Reuters

BBC-nek Abba Moro belügyminiszter azt mondta, a problémát az okozta, hogy az emberek nagyon „türelmetlenek" voltak, ráadásul belépésre nem jogosult személyek áttörték a fővárosban található stadion rácsait, ami felforduláshoz vezetett. A belügyminiszter elismerte, hogy a hatóságok sem kezelték megfelelően a váratlan helyzetet, és a saját felelősségét is elismerte. Ugyanakkor a stadion vezetőségére is ujjal mutogatott, hiszen csupán egy kapu volt nyitva a szombati eseményen. Bár a hétvége folyamán többen is a lemondását követelték, Moro kijelentette, hogy nem hajlandó megtenni ezt a lépést.

A helyszínen tartózkodó egyik szemtanú arról mesélt a BBC-nek, hogy a szeme láttára tapostak halálra többeket is. Mohammed Yusus szerint „szörnyű" volt megélni a történteket, és egyértelműen a stadion vezetőit okolta, mivel egy kapunál többet kellett volna megnyitni, hogy a több tízezres tömeg gond nélkül kijusson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.