Alevita tüntetés Erdogan ellen

Nagyszabású razziát hajtott végre hétfő hajnalban a török rendőrség Isztambul több negyedében, így az Okmeydani kerületben, ahol a múlt csütörtökön két embert megöltek egy tüntetésen.
Halálukat az okozta, hogy a rendőrök könnygázgránátokat lőttek a demonstrálókra, bár az áldozatok egyike nem is vett részt a tiltakozásban – járókelő volt a főleg aleviták lakta negyedben. A megmozdulás oka a korábbi bányatragédia volt.

Vasárnap sok ezer fős tüntetéseken tiltakoztak a rendőri brutalitás ellen Isztambulban, Ankarában, Izmirben, Adanában és Diyarbakirban. A felvonulók az iszlám alevita ágának hívei voltak, akik azt követelték a hatóságoktól, hogy hagyjanak fel felekezetük zaklatásával.

Dogan Demir, az Alevita Kulturális Egyesület vezetője Isztambulban azt mondta: „elég volt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök megosztó, sértő és erőszakos megnyilvánulásaiból. Elég volt a hitünk és imaházaink elleni támadásokból." A rendőrtámadás áldozatául esett járókelőt ugyanis akkor lőtték meg, amikor egy közeli alevita imaházba tartott egy temetési szertartásra. Demir szerint a lövés szándékos volt.

A 78 milliós Törökországban az aleviták legalább tízmillióan vannak. Jelentős részük kurd nemzetiségű. A felekezetet általában mérsékeltnek nevezik, híveinek jó része világi életet él. Mivel az államhatalom már az oszmán korban is diszkriminálta őket, az aleviták tekintélyes része baloldali politikai erőket támogat.

A törökországi politika az utóbbi időben kezd vallásilag is polarizálódni. Hatalomra jutása után Erdogan más vallások képviselőit is bevonta pártja köreibe, parlamenti mandátumot is adott nekik. Az utóbbi években azonban – mint a szunnita többség egy bizonyos iskolájának a képviselője – egyre radikálisabban lép fel.

Ellentéte támadt az ugyancsak szunnita Gülen-mozgalommal, s a szíriai polgárháború ürügyén a síitákkal. Márpedig a törökországi aleviták közelebb állnak az iszlám síita ágához. Így nemcsak a világi középosztály, hanem az alevita milliók is szembekerülnek Erdogan politikájával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.