galéria megtekintése

Alaposan nekiment Kovács Zoltánnak a Channel 4 News műsorvezetője

42 komment

R. Hahn Veronika

A szigetország egyik legbefolyásosabb politikai újságírója, Jon Snow egy szegedi, menekültekkel kapcsolatos  helyszíni tudósítás kapcsán szólaltatta meg Kovácsot. A műsorvezető a beszélgetés végére felhúzta magát, egyre ingerültebben kérdezte a kormányszóvivőt.

Kovács Zoltán szerda este Londonban dolgozó magyar újságírók előtt beszámolt arról a nemzetközi szakmai konferenciáról, mely a menekültválság gazdasági-kereskedelmi hatásának enyhítésére alkalmas stratégiákat vizsgálta meg. Elmondta, hogy a hallgatóság érdeklődéssel és megértéssel fogadta a krízis kezelésére vonatkozó magyar álláspontot és a praktikus megközelítésen alapuló megoldásokat. A tanácskozás részvevői felmérték, milyen súlyos anyagi veszteségeket okoznak az illegális menekültek a Csalagút, a calais-i kikötő és számos logisztikai központ működtetésében.

A kormányszóvívő ezt követően, interjút adott a Channel 4 News hírmagazinnak. A szigetország egyik legbefolyásosabb politikai újságírója, Jon Snow műsorvezető egy szegedi helyszíni tudósítás kapcsán szólaltatta meg Kovácsot. A hírműsor drámai képekkel számolt be a szegedi bíróság előtt a múlt év őszi röszkei "tömeges zendülésben" való részvétellel gyanúsított Fattoum Hasszán és Faisal Hamad elleni eljárásról. A 64 éves Hasszán elmondása szerint a világ minden létező betegségében szenved, többek között gyengénlátó és cukorbeteg.

A 29 éves, tolókocsiba kényszerült Hamadhoz hasonlóan egy szíriai légitámadás során sérült meg. Védőügyvédük szerint a hazájukban uralkodó tragikus körülmények miatt határátkelésük nem számít törvénytelennek. Ők maguk nem győzték a Channel 4 News kamerája előtt eléggé bizonygatni, hogy súlyos fogyatékaik miatt képtelenek lettek volna erőszakos cselekményeket elkövetni a magyar határt védő rendőrökkel szemben. Ha a bíróság bűnösnek ítéli meg őket, akár ötévi elzárás is vár rájuk. A riport szól a menekültválság kriminalizásáról, a Szerbiából beengedett napi húsz migránsra váró méltatlan körülményekről, a sorsuk elbírálását megelőző hosszú várakozásról, a higiénia alapvető feltételeinek hiányáról.

 

A Jon Snow-val folytatott interjúban Kovács Zoltán elmondta, hogy 2015-ben a menekülteknek legfeljebb az egyharmada érkezett a háború sújtotta Szíriából. Az Európai Unióba beáramlott mintegy kétmillió migráns közül nehéz volt megállapítani, ki volt gazdasági menekült. Snownak az emberiesség hiányát kifogásoló kemény megjegyzéseire reagálva Kovács Zoltán azt mondta, hogy a Magyarországon felbukkant mintegy négyszázezer bevándorló soha nem hazánkban akart letelepedni. Németországba, vagy akár az Egyesült Királyságba készültek.

A műsorvezető szerint ennek ellenére nem lett volna szabad "rossz bánásmódban részesíteni őket". A kormányszóvivő Snow egyre ingerültebben megfogalmazott vádjaival kapcsolatban, hogy a magyar kormány "nem mutatott emberséget" a menekültek iránt, ismételten állította, hogy erről nincs szó, könnygázt és vízágyút csak a legindokoltabb esetben vetettek be, a vádlottak padjára ültetett fogyatékkal élőkkel és hatvan hamisított útlevéllel felszerelt vezetőjük ellen pedig bizonyítékok állnak rendelkezésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.