galéria megtekintése

Az ablakból siratják a függetlenséget

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 08. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Furcsa jelenségre lehetnek figyelmesek a mostanában Katalóniába látogató turisták. Amint leszáll az éj, kezükben lábost és kanalat szorongató emberek jelennek meg az ablakokban, majd püfölni kezdik az edény oldalát. Nem hangzik el egyetlen hangos szó sem, mindenki tudja, hogy a néhány perces cacerolada (lábasozás) a katalán függetlenségi népszavazás siratódala.

Miután a madridi kormány kétszer is megtámadta a folyamatot – mondván, népszavazást csak minden választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével lehet tartani –, és az alkotmánybíróság kétszer felfüggesztette azt, a katalánok vasárnap referendum helyett már csak „állampolgári véleménynyilvánítás” keretében ikszelhetik be, hogy akarnának-e független államot. Ám akárhogy is szavaznak, az autonóm régió egyelőre marad Spanyolország része.

Tét nélküli visszaszámlálás
Tét nélküli visszaszámlálás
Albert Gea / Reuters

A Népszabadságnak nyilatkozó helyiek ezzel együtt felfokozott hangulatról számoltak be. A súlytalanná vált voksolás miatti csalódottság azonban a függetlenség- és az uniópárti táborban is érezhető. „Nem fogok részt venni egy olyan folyamatban, amely során a lakosság jelentős részét manipulálták. Egyébként is Barcelonában sokkal súlyosabb gondjaink vannak, mint a népszavazás. Az utóbbi hetekben robbant ki egy hatalmas korrupciós botrány, akkor bezzeg senki sem ment az utcára demonstrálni” – mondja lapunknak Montse Ordoñez.

 

A tősgyökeres katalán nő hallani sem akar a függetlenségről, mégis úgy érzi, hogy a madridi vezetés gyáva, amiért nem adta meg a népszavazás lehetőségét. Mariano Rajoy kormánya mindent bevetett annak érdekében, hogy az eredeti formájában sem kötelező érvényű népszavazás elé akadályokat gördítsen, végül Madrid arra szólította fel Barcelonát, hogy a katalán hatóságok tartsák magukat távol a referendumtól, ha nem akarnak törvényt sérteni. Artur Mas katalán miniszterelnök azonban felvette a kesztyűt, és megtalálta a kiskaput: bár a „felelősséget" továbbra is vállalja a vasárnapi szavazásért, annak levezénylését önkéntesekre bízza.

Mas felvette a kesztyűt
Albert Gea / Reuters

Ha nem is így képzelték el a jeles napot, sokan ünnepként élik meg, hogy véleményt nyilváníthatnak. Jaume Palou izgatottan meséli, hogy nem tudja, mit hoz a vasárnap. Azt sem zárja ki, hogy rendőrök állják el a szavazóhelyiségek bejáratát. Egy biztos: leteszi a voksát a függetlenség mellett.

„Ha az a pénz, amit a madridi kasszába fizetünk, itt maradna, Katalónia sokkal gazdagabb lenne” – érvel Palou, aki azt is nehezményezi, hogy a központi kormány „minden erejével igyekszik elnyomni a katalán nyelvet és kultúrát”. Most már úgy véli, demokratikus eszközökkel kell harcolni ez ellen, de két évtizede még egy szélsőséges militáns szervezet tagja volt.

A felelősséget vállalják
A felelősséget vállalják
Albert Gea / Reuters

„Fegyveres harc útján akartuk felszabadítani a katalán területeket. De végül lecsuktak. Elkaptak miközben bombát próbáltunk elhelyezni a spanyol hadsereg egyik létesítményében. Nyolc évet ültem börtönben... de nem bánok semmit" – mondja a hazáját Spanyolország Svájcának nevező Palou. Ferran Garcia szintén egyike azoknak, akik úgy érzik, hogy a befizetett pénzhez képest túl keveset kapnak vissza. Leginkább az zavarja, hogy a katalán kormányt határok közé szorítják.

„Néhány éve a kormány, a Generalitat hozott egy törvényt, hogy a fűtési szezon beköszöntével a legszegényebbek néhány hónapig mentesüljenek a számlák fizetése alól. Madrid azonban megvétózta arra hivatkozva, hogy mind egyenlőek vagyunk, és ugyanannyit kell fizetnünk” – idézi fel Garcia, aki a súlytalan volta ellenére bízik a vasárnapi voksolásban. Szerinte a folyamat mostanra megállíthatatlanná vált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.